Cheesecake

Toliko je mnogo varijacija na ovaj kolač, ali meni je najdraža ova receptura po kojoj mi torta ispadne sjajno. Probajte i Vi!

za dimenzije kalupa od 32 cm potrebno je:

za dno kolača:

0,4 kg digestive keksa

0,045 kg šećera (3 jušne žlice)

0,12 kg maslaca

za žutu kremu:

1,1 kg kravljeg namaznog sira

9 jaja

sok od jednog limuna

0,135 kg šećera (9 jušnih žlica)

za bijelu kremu:

0,5 kg kiselog vrhnja

0,045 kg šećera (3 jušne žlice)

0,036 kg vanilin šećera (3 vrećice)

POSTUPAK:

Otopite maslac tako da bude u tekućem stanju (mikrovalna ili lagani plamen), sameljite kekse i dodajte šećer, sve dobro promiješajte i ulijte maslac pa sve opet promiješajte.

U pripremljenom kalupu za pečenje dno napunimo smjesom keksa, maslaca i šećera, smjesu dobro utisnemo , i stavimo na 5 minuta u grijanu pećnicu te pečemo 5 minuta na 200°C. (Ako mislite da bi vam kroz kalup mogla procuriti smjesa, obložite je aluminijskom folijom. Bolje sad nego kad je vruća i kad već iscuri dobar dio smjese!!!)

Dok se peče, izradimo žutu kremu koja bude tekuća. Sada smanjimo pećnicu na 170°C i pečemo još 3-4 minute. Tada ulijemo smjesu i pečemo 23 minute.

Pred kraj pečenja umutimo šećere i kiselo vrhnje te kada se ispeče ugasimo pećnicu, prelijemo pečene žute smjese i držimo u pećnici 30 minuta.

Nakon ovih 30 minuta, najbolje bi bilo staviti kolač na sat vremena u zamrzavanje, ali ako niste u mogućnosti, stavite tortu u hladnjak, (nakon što dođe na sobnu temperaturu) preko noći ili minimalno 6 sati.

Na ovaj kolač može se za posluživanje staviti tučeno slatko vrhnje, razni voćni ili čokoladni preljevi, svježe narezano voće, šumsko voće….ili sve to skupa!!!