Blatska lumblija – kolač koji se ne zaboravlja!

Najavljeni su 7. dani blatske lumblije – Blato na Korčuli u znaku otočkih delicija

U ugodnom ambijentu restorana Alegria u Zagrebu, u organizaciji Udruge za kulturu stola – G.E.T. report i Turističke zajednice Općine Blato, održana je najava 7. dana blatske lumblije koji su ove godine u razdoblju od 17.  do 28. listopada 2018.

Kako je istaknula direktorica TZ Općine Blato, Maja Šeparović, ovaj tradicionalni kolač postao je svojevrsni brend Korčule koji je već dulji niz godina prepoznat kao jedinstveni proizvod.

S predstavljanja blatske lumblije u restoranu Alegria..Priča o lumbliji prožeta je poviješću, ljubavlju, tradicijom… Priprema se već dvjesto godina, a cijela priča počela je na ovom divnom otoku u mjestu Blatu. Da Blato, između ostalog, nema samo svoju dobro znanu Aleju lipa, svojevrsni simbol mjesta, dokazuje i ovaj kolač  koji bi uskoro mogao nositi i oznaku geografskog porijekla. Ljubav mladog francuskog vojnika i Blajke nije imala sretan kraj, on je morao otići, a na rastanku svojoj ljubavi ostavlja kolač i kaže :” n’oublie pas” (ne zaboravi me)…

Vojnik je otišao, prestala je francuska vladavina, a mlada Blajka i njezino ime utopili su se u nebrojenim ljubavnim pričama, ali kolač lumblija ostao je kao spomen na te dane. Onako kako je djevojka čula izgovorene riječi n’oublie pas”, njoj su zvučale kao „lumblija“, ali poruka je bila jasna. Tako se danas lumblija veže uz sjećanja na naše voljene kojih više nema, spravlja se uoči Svih svetih, ali i kada nekome jednostavno želimo reći “ne zaboravi me”. Lumblija je gastronomski unikat, poveznica francuske i hrvatske kulture i tradicije.

U nastojanju da se povežu otoci i njihove kulture, ove će godine biti prezentiran projekt “4 otoka – 4 – mjesta – 4 – recepta.”. Riječ je o povezivanju otoka Korčule, Brača, Hvara i Visa i njihovih gastronomskih tradicijskih delicija: bračke torte hrapoćuše iz Dola, starogradskog paprenjaka, viške pogače i naravno korčulanske lumblije.

Vlasnica OPG-a Sanja Protić iz Blata demonstrirala je postupak spravljanja lumblije

“Želimo da blatska lumblija postane jedinstveni brend našeg mjesta, ali i cijelog otoka. Ovo je kolač koji se ne zaboravlja. Upravo tu poruku želimo prenijeti svima koji dođu na naš otok. Želimo da nas se uvijek sjećaju!”, istaknula je Maja Šeparović.

Lumblija – jedinstveni brend otoka Korčule i Blata

Priča o lumbliji priča je o tradicionalnom načinu otočkog života, o biljnim kulturama i suživotu s prirodom utkana u jedinstveni proizvod. Kao takav, nema sumnje da njegova priča neće potrajati…

Posjetite Korčulu, uživajte u prirodi, ali i ovakvim divnim specijalitetima… Program ovogodišnjih dana blatske lumblije je iznimno bogat  i zanimljiv!