Kestenijada u H. Kostajnici 2018.

U samo desetak godina, od malog okupljanja uz dagaru, pečeno kestenje i mošt izrasla je najljepša i najposjećenija jesenska manifestacija pounjskog kraja.

Raznolik i zanimljiv program, uz neobičan šarm ovog malog grada uz rijeku Unu, svake godine privuče na desetke tisuća domaćih i inozemnih posjetitelja.

Hrvatska Kostajnica slikoviti  je gradić uz rijeku Unu, okružen obroncima Zrinske gore i nastanjen sa nešto više  od 1 000 stanovnika. Od početka do kraja naselja prođe se za pola sata, a  uz lijepu i netaknutu prirodu, upravo ta minijaturnost daje poseban štih ovome malom gradu i događanjima koja se u njemu organiziraju. U svakom kutku osjeti se Likovna kolonija, Kestenijada, Fašnik, Una regata… A Kestenijada je posebna… Mnogi koji dođu kažu da ih facinira to mnoštvo ljudi koje preplavi ulice i sokake, a  ponekad im izgleda da će se taj mali grad prepoloviti od sve sile posjetitelja. No nikome ne smeta gužva, svi se dobro zabavljaju i svi su dobre volje. Zabave i zanimljivosti ima za svakoga, a još  uz vesele i nasmijane domaćine učinili su kostajničku Kestenijadu prepoznatljivom i van granica naše lijepe domovine.

Mnogi gradovi u unutrašnjosti Hrvatske stvaraju brend  karakterističan za svoj kraj i na taj način doprinose razvoju, do sada zanemarenog , kontinentalnog turizma. Kestenijada je brend Hrvatske Kostajnice , gradića  koji je i dobio naziv po tom jesenskom plodu , a započela je davnih dana , još dok je baka Jela kestenjarka uz svoju staru dagaru , ispred cintora Sv.Nikole dočekivala mnoge generacije đaka s fišecima punim mirisnih kestena …

U dane Kestenijade iz Zagreba vozi Kesten-cug, a uz organizirani odlazak u kestenove šume posjetitelji mogu uživati u slanim i slatkim, domaćim pripravcima tog vrijednog ploda,  razgledati brojne izložbe i zaboravljene zanate uživati u nastupu gostujućih zborova, tamburaša, folklornih grupa, provozati se pravim turističkim tramvajem ili samo prošetati kostajničkim ulicama i sokacima prepunih raznolikih šarenih štandova obavijenih mirisom pečenih kestena. Oni malo hrabriji i spretniji, mogu se voziti čamcem po Uni, gađati lukom i strijelom ili obići Kostajnicu biciklističkom i pješačko – planinarskom stazom.

Pozivamo sve koji bi htjeli doći na Kestenijadu i predstaviti se originalnim, zanimljivim programom, da nas kontaktiraju.

tel./fax : 044 551 558
mob: 099 470 0230
e-mail: [email protected]