Posjetite Bučijadu u Ivanić-Gradu! Prvi vikend u listopadu rezerviran je za kraljicu jeseni!

Pravo vrijeme za posjet Ivanić-Gradu je prvi vikend u listopadu, ove godine je to  od 4. do 6. 10. kada se održava već petnaestu godinu za redom  najveća i najposjećenija turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija u Hrvatskoj posvećena buči, bundevi, kraljici jeseni.

Okosnica Bučijade je prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda na kojem izlaže preko 200 izlagača od toga oko trideset proizvođača bučinog ulja, šezdeset obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i petnaest ekoloških poljoprivrednih gospodarstava. U organizaciji Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske organizira se stručni skup na temu: „Od uzgoja uljne buče do bučinog ulja kao dodatka prehrani“.

Za vrijeme trajanja manifestacije gradski park postaje mjesto inspiracije za umjetnike i kreativce koji na temu buče postavljaju svoje instalacije i skulpture.

Održava se i Škrlet corner “ŠkrCo” gdje se mogu  kušati autohtone sorte vina škrlet udruge Škrlet i piva od buče Pivovara Crafter`s.

Za posjetitelje, od najmlađih do najstarijih, organizirani su zabavno- edukativni sadržaji: vožnja tradicijskom i Buča kočijom, Bučko vlakićem, igraonice i radionice, Vatrogasna bučijada za mališane, dječje  predstave, izložbe, koncerti, promocije, etno program,  te bogata gastro ponuda jela od buča u restoranima i na gradskom trgu.  Za one koji žele saznati nešto o Ivaniću i ivanić-gradskoj kulturno povijesnoj baštini organizirani su interpretacijski razgledi  grada, crkve i gradskog muzeja uz  turističko  vodstvo.

Iz Zagreba  u subotu i nedjelju vozi turističko-izletnički vlak „Bučko express”.

Iz bogatog programa izdvajamo:

Otvorenje Parka skulptura i instalacija od buča predviđen je za petak, 4. listopada u gradskom parku u centru, nakon toga na trgu V. Nazora je otvorenje Škrlet cornera „ŠkrCo“ i koncert Dinamica music,  a poslije  se možete zabaviti uz koncert Sinova ravnice.

U subotu, 5. listopada, u 11,00 sati je svečano otvorenje 15. Bučijade, cjelodnevni programi  na glavnoj pozornici i više lokacija u gradu, a na večer koncert banda Vigor.

U nedjelju 6. listopada Kuma 15. Bučijade, Jana Škrgulja primit će počasnu lentu na glavnoj pozornici, a sve će se odvijati pod budnim okom voditeljice  ovogodišnje Bučijade Karmele Vukov Colić.

Vidimo se u Ivanić-Gradu!

Foto: Gric Gric