Prva pilot tura projekta Uživam tradiciju

Projekt Uživam tradiciju, Interreg V-A program suradnje Slovenija-Hrvatska, uspostavlja kulinarsku transverzalu od Panonije do Jadrana.

Pod okriljem transverzale razvijeni su programi koji posjetiteljima nude jedinstveno iskustvo autohtone tradicije, običaja i kulinarstva. Programi se temelje na održivoj suradnji lokalnih pružatelja usluga, a odvijaju se u jedinstvenim područjima baštine na transverzali: vinska klijet na Trškoj Gori, Botanički vrt i Muzej grada Ljubljane, Trubarjeva domačija na Rašici, Lončarsko selo Filovci – muzej na otvorenom, Park prirode „Žumberak – Samoborsko gorje“, stara jezgra Prezida i stara gradska jezgra Vrsara te Muzeji Hrvatskog Zagorja. Obilazak svih područja povezan je u jednodnevne i višednevne programe kojima možete doživjeti baštinu cijele kulinarske transverzale.

Kako se navodi u priopćenju, 7. lipnja  provedena je prvu pilot tura na jednoj od destinacija kulinarske transverzale – Vrsaru, na kojoj su se pridružili novinari iz slovenskih i hrvatskih medijskih kuća. Program u Vrsaru bio je raznovrstan – pješice i na biciklima počeli smo istraživati ulice i okolicu ovog istarskog grada na rubu Limskog zaljeva, i to s naglaskom na tradicionalnoj kuhinji, koju smo upoznali uz pomoć vodiča interpretatora i lokalnih ugostitelja. Pri samom dolasku, domaćini su posjetiteljima zaželjeli dobrodošlicu uz kavu i amarete, čiji glavni sastojci, za razliku od talijanskih kolačića, nisu bademi, već lješnjaci, s obzirom da su nasadi lješnjaka u prošlosti bili značajni za okolicu Vrsara. Amarete je pripremila slastičarna koja je prepoznala važnost očuvanja ove kulinarske baštine. Uslijedilo je upoznavanje okolice Vrsara biciklom.

Biciklistička staza sudionike je vodila kanalom preko šume Kontije, okružene maslinicima, pa se na putu moglo kušati i  maslinovo ulje različitih okusa. Degustaciju je ponudila obiteljska tvrtka Ursaria. Na turi naravno nije nedostajalo ni morskih plodova na kojima se bazirao ručak u restoranu Srdela, dok smo riblje specijalitete kušali na Ribarskoj fešti. Osim degustacije tradicijskih jela, po staroj gradskoj jezgri nas je proveo posebnivodič – legendarni zavodnik Giacomo Casanova, koji je sudionicima puta otkrio Vrsar 18. stoljeća, kada ga je dva puta posjetio. Organiziranim obilaskom Vrsarske obale brodom putovanje je privedeno kraju. Sudionici su pohvalili fleksibilnost programa, a posebno su uzeli u obzir dobru kombinaciju aktivnosti, kulinarstva i upoznavanja posjetitelja s poviješću i tradicijom, zaključuje se u priopćenju.

Fotografije: Leni Ozis