Sjajno izdanje 14. Bučijade!

Najposjećenija turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija u Hrvatskoj posvećena buči i ove je godine oduševila brojne posjetitelje!

Propustiti posjetiti Ivanić-Grad u vrijeme održavanja naše najveće turističko-gospodarske i gastronomske manifestacije koja je posvećena buči, zaista je velika šteta. Bučijada je uistinu jedinstvena manifestacija koja sa svakim novim izdanjem biva još bolja, atraktivnija i posjećenija!

Već na samom ulazu u grad….

Jednostavno, Bučijadu vole mladi i stari, i kao da je upravo ova manifestacija postala glavna okosnica grada koji obožava svojim posjetiteljima ponuditi maksimum. Ivanić-Grad u tri dana održavanja manifestacije daje najbolje od najboljeg, sve ono što jedan ovako značajan događaj čini posebnim i zanimljivim!

Gradom su od 19. – 21. listopada vladale buče, a uz to su se nadovezale i dobre pjesme, zabavni program, ali i onaj edukativni. Bilo je tu i radionica za najmlađe, ali i koncerata, predavanja, predstava…

Brojni posjetitelji i ove su godine posjetili Ivanić-Grad i uživali u Bučijadi!

Grad buča

Šetnja gradom pretvarala se u jednu veliku izložbu buča, jer se na svakom koraku mogla vidjeti mala i zasebna izložba buča, što je u cjelini grad pretvorilo u veselu oazu ovih jesenskih plodova.

I ove je godine centralni događaj bio prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda. U posebnom šatoru posjetitelji su mogli vidjeti i okusiti proizvode od bučinog ulja, dobiti savjete i saznati sve što ih interesira o bučinom ulju.

Uz Sajam bučinog ulja nalazile su se i kućice u kojima se mogla kupiti juha od bundeve, razni kolači i slastice, i to sve naravno isključivo od buča.

Treba istaknuti kako je ova Bučijada okupila oko 200 izlagača, od toga 30 proizvođača bučinog ulja, 80 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i 20-ak ekoloških poljoprivrednih gospodarstava. Sve zajedno dovoljno govori o veličini i važnosti manifestacije za ovaj kraj, ali i šire.

Umjetnost i buča – DA – idu zajedno!

Da ni jedan sajam ne može proći bez umjetnosti, pokazale su i ovogodišnje instalacije i skulpture od buča u gradskom parku. Bilo da je riječ o skulpturama koje su bile na tlu ili pak onima koje su smjelo ‘vrebale’ iz krošnji drveća, buča ni ovdje nije nedostajalo. Djeca su bila oduševljena i kao da su iza svakog kuta tražila novu skulpturu, novu buču…No oduševljenja nije nedostajalo ni kod onih starijih, jer su radovi plijenili poglede. I tek što krenete prema centru grada, odmah će Vas dočekati pokoja buča kao mali podsjetnik na odražavanje Bučijade…

Pobjednička instalacija “Geometrija prirode” Ivane Ožetski

Ove je godine u sklopu izložbe”Buča kao inspiracija” sudjelovalo 9 umjetnika, a stručno povjerenstvo je najboljom umjetničkom instalacijom proglasilo instalaciju Ivane Ožetski “Geometrija prirode”. No moramo istaknuti kako su svi izloženi umjetnički radovi bili jedinstveni i zanimljivi. Nadahnuće jesenskim bojama, plodovima i prirodom općenito, preslikalo se u zanimljive umjetničke realizacije.

Jednostavno.. buče su bile svuda oko vas.. samo je trebalo dobro gledati.. Fantastična rješenja nalazila su se u krošnjama, na tlu, u travi…

Carstvo buča bilo je po cijelom gradu…

Bio je tu i Corner “ŠkrCo”, istoimene udruge, gdje se mogla kušati autohtona sorta škrlet, ali i onaj ljubitelja piva Pivovare Crafter´s gdje se između ostalog nudila i odlična piva od buče!

Dobre hrane i pića nije nedostajalo!

Bučijada i njezina bogata gastro ponuda! Moto 14. Bučijade „Dođi! Okusi! Osjeti! Vidi!“ u potpunosti je opravdao poruku!

Bučino ulje kao brend kontinentalne Hrvatske

Istaknimo kako su se na Bučijadi održali i važni skupovi.  Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske organizirala je skupove na teme Bučina pogača i brašno i njihove nutritivne vrijednosti te Brendiranje bučinog ulja kao suvenira kontinentalne Hrvatske

Kako je istaknuto na skupu, sljedeći važan projekt Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske je krenuti u pozicioniranje bučinog ulja kao suvenira kontinentalne Hrvatske. U udruzi smatraju kako bučino ulje već sada ima ogroman značaj kad se govori o gospodarskoj grani kontinentalne Hrvatske, a samim time što mu značaj raste iz dana u dan i što mu raste potražnja, ide u prilog tome da se na ovoj ideji treba raditi kako bi što prije i zaživjela.

14. Bučijada se i ove godine pokazala kao sjajna manifestacija koja okuplja različite generacije, ujedinjuje ideju zdrave i dobre prehrane, promovirajući Hrvatsku u najboljem izdanju. Ima puno toga Hrvatska za ponuditi i pokazati. Buča je ovdje dokazala koliko znači za ovaj kraj, a obzirom na velik interes i izlagača i posjetitelja, nema sumnje kako njezino pravo vrijeme tek dolazi. U Ivanić-Gradu su prepoznali  njezinu vrijednost i značaj, a dokaz tome je i uspješno održavanje Bučijade već dugi niz godina.

Šetajući gradom u doba Bučijade vlada vesela atmosfera koju upotpunjuju same buče koje kao da i same postaju šetači sudionici, možda posjetitelji…

Ako ovo niste doživjeli ove godine, onda svakako posjetite Ivanić-Grad iduće jeseni i uvjerite se zašto je Bučijada tako posebna….

Čuvanje izvornog, tradicija kraja i njegova kulturna i gastro baština kao najvažnije poveznice Bučijade. I jedno veliko DA za buču kao suvenir i brend kontinentalne Hrvatske!

Vidimo se na 15. Bučijadi! 🙂

Photo: Gricgric