Ususret 14. Bučijadi u Ivanić-Gradu!

Treći vikend u listopadu, od 19. – 21. 10. ove je godine rezerviran za 14. Bučijadu u Ivanić-Gradu, koja se ove godine održava pod sloganom „Dođi! Okusi! Osjeti! Vidi!“

Za vrijeme održavanja Bučijade, grad krase razne skulpture izrađene od buča.

U sklopu najposjećenije turističko-gospodarske i gastronomske manifestacije posvećene buči, predstavit će se brojni proizvođači bučinog ulja i drugih proizvoda od buče, ali i umjetnici koji će u gradskom parku izložiti brojne skulpture inspirirane bučom.

Za one najmanje će biti organizirani brojni sadržaji, te vožnja Bučakočijom i Bučko vlakićem, dok će stariji uživati u kušanju autohtone sorte vina škrlet, kao i tematskom razgledavanju grada.

Za najmlađe – Bučko vlakić!

Okosnica manifestacije i ove će godine biti prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča te ostalih eko-etno proizvoda, a posjetiteljima će se predstaviti više od 200 izlagača,od toga preko 30 proizvođači bučinog ulja,osamdeset obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i dvadesetak ekoloških poljoprivrednih gospodarstava.

Za vrijeme trajanja manifestacije, gradski će se park pretvoriti u mjesto neiscrpne inspiracije za umjetnike i kreativce koji će i ove godine izložiti instalacije i skulpture od buče.  Najmlađi posjetitelji moći će uživati u brojnim zabavno edukativnim sadržajima, kao što su spomenuta vožnja Buča kočijom, Bučko vlakićem te u radionicama Vatrogasne bučijade za mališane, ali zabave neće nedostajati niti odraslima. Primjerice, oni će moći kušati autohtone sorte vina škrlet na corneru “ŠkrCo” istoimene udruge ili pak kušati bučino pivo Pivovare Crafter`s. Tu su i dječje predstave, izložbe, koncerti, etno program, kutak za kulinare, tematske šetnje Ivanić-Gradom uz turističkog vodiča. Za one koji žele saznati nešto o Ivaniću i ivanić-gradskoj kulturno povijesnoj baštini organizirani su interpretacijski razgledi  grada, crkve i gradskog muzeja uz  turističko  vodstvo.

Iz bogatog programa izdvajamo:

Otvorenje Parka skulptura i instalacija od buča zakazano je za petak u gradskom parku u centru, a večer završava uz koncert Najboljih hrvatskih tamburaša. U subotu 20. listopada u 11,00 sati je svečano otvorenje 14. Bučijade, cjelodnevni programi  odvijat će se na glavnoj pozornici i više lokacija u gradu, a večer završava koncertom  T.B.F.-a.

U nedjelju, 21. listopada program će se odvijati pod budnim okom voditelja Bučijade Frane Ridjana te kume ovogodišnje manifestacije – Karmele Vukov Colić.

„Dođi! Okusi! Osjeti! Vidi!

Moto ovogodišnje manifestacije bit će „Dođi! Okusi! Osjeti! Vidi!“, a to će im uz organizatore, omogućiti i turističko-izletnički Bučko-express koji subotom i nedjeljom vozi za posjetitelje iz Zagreba, s cijenama povratne karte već od 25 kuna.

Stručni skup – 20. listopada

Treba spomenuti kako je Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske po sedmi puta zaredom suorganizator manifestacije Bučijada. Tako će se u organizaciji Udruge održati dvodnevni sajam bučinog ulja (20. i 21. listopada) u posebnom šatoru u Moslavačkoj ulici, uz samu tržnicu u centru grada. Ove su se godine za sudjelovanje na sajmu prijavila 34 proizvođača bučinog ulja što je svakako garancija potrošačima da će moći kušati i kupiti kvalitetna bučina ulja proizvedena  u Hrvatskoj.

U subotu, 20. listopada s početkom u 11,30 sati u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta, Moslavačka 11, održat će se edukativni Stručni skup na kojem će ugledni stručnjaci govoriti o dvije teme:

  1. „Nutritivne i antioksidacijske vrijednosti i svojstva bučine pogače“ (prof.dr.sc. Sandra Balbino – Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb, prof.dr.sc. Srećko Valić – Medicinski fakultet Rijeka i Institut Ruđera Boškovića Zagreb, prof.dr.sc. Tihomir Moslavac – Prehramben-tehnološki fakultet Osijek);
  2. „Brendiranje bučinog ulja kao suvenira kontinentalne Hrvatske“ –doc.dr.sc. Gordana Nikolić, dekanica Visoke poslovne škole u Rijeci (PAR University College).

Na skupu će Andrea Drkulec, dipl. ing. (nutricionistica) iz Obrtničke škole Požega predstaviti rezultate ankete o korištenju bučinog ulja na području Ivanić-Grada.

Kako ističu iz Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske, na stručnom skupu će se po prvi puta u Hrvatskopredstaviti rezultati istraživanja o ostatku kod prešanja bučinog ulja – bučinoj pogači, njenim nutritivnim i antioksidacijskim vrijednostima i svojstvima, a time i mogućnostima primjene u prehrani.

Također, na skupu će nazočiti i doc. dr. sc. Gordane Nikolić, dekanica Visoke poslovne škole u Rijeci kao predavač o temi brendiranja bučinog ulja kao suvenira kontinentalne Hrvatske što će biti naredni projekt Udruge. Stručni skup je otvorenog karaktera što znači da mu, uz proizvođače bučinog ulja, mogu prisustvovati zainteresirani građani odnosno potrošači.

Pozivamo Vas da iskoriste ovu priliku te da iz predavanja najvećih stručnjaka u području proizvodnje bučinog ulja doznate relevantne podatke o bučinim proizvodima, kao i o mogućnostima širenja tržišta za bučino ulje kroz njegovo brendiranje kao suvenira kontinentalne Hrvatske.

Ovogodišnji slogan Bučijade je „Dođi! Okusi! Osjeti! Vidi! – stoga dođite u Ivanić-Grad i ne propustite ovu jedinstvenu manifestaciju posvećenu buči!

Više informacija o nadolazećoj Bučijadi možete pronaći i na službenim stranicama TZ  Ivanić-Grada link :http://www.tzig.hr/

Vidimo se na Bučijadi!