X. Međunarodni pčelarski sajam «DALMATINA» 2019. – sve o medu i zašto kupovati hrvatski med!

Dođite u Split na Medeni doručak s hrvatskih pašnjaka koji će se održati 9. studenog u hotelu Zagreb.

U organizaciji Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije 10. i 11. studenog, 2019. u Splitu, u hotelu Zagreb, Duilovo, održat će se deseti međunarodni pčelarski sajam – Dalmatina 2019, gdje će se na 60 štandova predstaviti veliki broj izlagača pčelarskih proizvoda, pčelarske opreme i pribora iz RH i susjednih zemalja.

Očekuju se izlagači iz Poljske, BiH, Slovenije i Srbije te će se prezentirati dostignuća u proizvodnji izvornih hrvatskih pčelinjih proizvoda. Osim bogatog izložbeno – prodajnog prostora, održat će se kao i uvjek na sličnim manifestacijama stručno edukativni skup i svečana dodjela priznanja najbolje ocijenjenim pčelarima na natjecanju u kvaliteti meda.

Dodajmo kako će se na ovogodišnjem sajmu održati i „Medni doručak“ od meda s hrvatskih pčelinjaka, na kojemu će sudjelovati svi izlagači, posjetitelji dužnosnici te djeca osnovnih škola iz iz Otoka Dalmatinskog OŠ „Kamešnica“ i Hana – Obrovac Sinjski OŠ “Ivan Mažuranić“, koja će predstaviti i rad učeničkih zadruga.

Organizatori manifestacije “Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka” su Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i Hrvatski pčelarski savez. Medeni doručak održao se u Rijeci, 25.  listopada 2019. godine u Centru Zamet u sklopu 6. Smotre pčelarstva Primorsko-goranske županije „Riječki medenjak“, dok će se u Splitu održati 9. studenog 2019. godine u Hotelu Zagreb u okviru X. Međunarodnog pčelarskog „Dalmatina 2019“.

Cilj ovih manifestacija je promocija domaće proizvodnje meda koji je proizveden na hrvatskim pčelinjacima, punjen u nacionalnu staklenku za med i označen zaštićenim znakom Ministarstva poljoprivrede Med hrvatskih pčelinjaka, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

U nacionalnoj staklenci za med nalazi se isključivo med proizveden na hrvatskim pčelinjacima, označen naljepnicom i jedinstvenim serijskim brojem, putem kojeg svatko može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med. Pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda koji nacionalnu staklenku mogu puniti isključivo medom s hrvatskih pčelinjaka. Projekt nacionalne staklenke za med realiziran je izvrsnom suradnjom Hrvatskog pčelarskog saveza i Ministarstva poljoprivrede.

U prosincu se promocija domaćeg meda nastavlja obilježavanjem Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka koji je prvi puta održan 7. prosinca 2018. Na taj dan, sv. Ambrozija zaštitnika pčelara, 36.307 prvašića u 843 osnovne škole dobilo je paketiće s Medom hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci za med, edukativnom slikovnicom i letkom. Škole su u suradnji s pčelarskim udrugama organizirale i edukativne radionice kroz koje su učenike prvih razreda informirale pobliže o važnosti pčelarstva za poljoprivredu i bioraznolikost na Zemlji. Školski medni dan polučio je veliki interes javnosti te veliko zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u Programu.