6. Dubrovnik FestiWine predstavio se na festivalu „Vini da terre estreme“ u Trevisu

Vinari 6. Dubrovnik FestiWinea dubrovačko-neretvanske regije predstavili su se na festivalu i na radionici „Herojska vina: međunarodna vina“   Nakon uspješno organizirane ekskluzivne večere  u studenom 2018.  u Trevisu,  kada su se premijerno predstavila dubrovačka gastronomija i vina u sklopu vinskog festivala „Vini da terre estreme“, na sam festival od 2 – 4.02.2019.  došli su hrvatski vinari pokazati svoja vina talijanskoj publici.  Na festivalu su sudjelovale vinarije Marlais i Skaramuča s Pelješca, Rizman i Volarević iz Komarne te Karaman iz Konavala.  Zanimanje za hrvatska vina bilo je veliko, vinari su neumorno odgovarali na pitanja znalaca i većinom mlade stručne publike, koja se većinom  (već) susretala s hrvatskim vinima, ali bilo je i onih kojima je najlakše bilo pokazati uz kartu – gdje se mi to nalazimo i objasniti zašto i kako nije ista istarska malvazija i malvasija dubrovačka. Uz klasično predstavljanje na izlagačkim mjestima, dodatno vođeno kušanje bilo je na radionici koju je vodila sommelierka (AIS, WSET Diploma) Alessandra Dinato, a hrvatska vina je, uime Dubrovnik FestiWinea, predstavila prof. Marija Vukelić , vinska promotorica.

Zanimljivo je bilo pratiti reakcije nazočnih nakon kušanja plavca maloga s Komarne i s Pelješca, što je istaknulo bogatstvo okusa i aroma  te spoznaju koliko ista sorta može imati posebne nijanse na različitim položajima.  Desertno vino od malvasije dubrovačke vinarije KARAMAN  jako se svidjelo nazočnima,  iznenadivši svojom kompleksnošću, dubinom i prirodnom slatkoćom, koja „se uopće ne nameće“ (rekli su i oni koji ne vole slatka vina), a sam vinar Nino Karaman izjavio je da bi, da je donio sve svoje boce, tada u Trevisu mogao sve i prodati –  koliko se ta malvasija svidjela baš svima! Nasreću, nije ponio sva vina i nije ih prodao, pa ćemo i mi moći i dalje u njoj uživati u posebnim trenutcima, uz preporuku deserta nastalog  (upravo) u Trevisu,  a koji se doista savršeno spojio uz desertnu malvasiju dobrovačku  – tiramisu!

Projekt „Dubrovnik u Trevisu“ je realiziran zahvaljujući povjerenju i partnerskoj potpori Dubrovačko-neretvanske  županije, Grada Dubrovnika, HGK-Županijske  komore Dubrovnik i hotelske grupacije „Jadranski luksuzni hoteli“.

Dubrovnik FestiWine na svojoj će središnjoj izložbi 26. i 27. travnja 2019. predstaviti vinare Dubrovačko –neretvanske županije te goste vinare iz drugih hrvatskih regija – svim vinskim znalcima, vinoljupcima i posjetiteljima koji će ih s radošću kušati. Na festivalu će se osim kušanja vina moći sudjelovati na zanimljivim vinskim radionicama najviše posvećenima autohtonim sortama hrvatskoga juga.

Više informacija o Festivalu potražite na www.dubrovnikfestiwine.com .

foto: Julio Frangen