En Primeur 2019: Rekordan broj mladih malvazija

Više od 60 istarskih vinara, predstavilo je svoje malvazije na tradicionalnom En Primeuru u zagrebačkom hotelu Esplanade. Uz istarskih pršut Jelenić i sireve Latus, pridružilo im se nekoliko proizvođača žlahtine i dvadesetak vinara Bregovite Hrvatske.

‘Najveći broj vinara do sada na En Primeuru potvrđuje da ova jedinstvena manifestacija, koju smo prvi puta organizirali još 2012., iz godine u godinu raste. Raduje me što nam svake godine dolazi i sve veći broj ugostitelja, sommeliera, distributera, ali i ljubitelja vina koji uživaju u malvazijama iz svih dijelova Istre. Ovo je jedinstvena prigoda da se na jednom mjestu upoznaju s karakteristikama nove berbe, a ova 2018. dala je vina velikog potencijala i visoke kvalitete’, kazao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, Udruge vinara i vinogradara Istre, koja je uz Udruženje vinarstva Hrvatske gospodarske komore organizator En Primeura.

‘Rast ugleda naših vina sada se već može vidjeti i kroz brojke. Izvoz vina porastao je za više od 22 posto u prvih deset mjeseci prošle godine u segmentu vina više cjenovne kategorije. Budući da je malvazija jedno od omiljenih vina turista, očekujem da će upravo vina dati svoj doprinos i turističkoj ponudi i turističkom identitetu Republike Hrvatske. HGK će i dalje kroz Udruženje vinarstva i pomoću nacionalnog brenda kojeg smo razvili, Vina Croatia – Vina Mosaica, raditi na međunarodnoj promociji vina, za što ćemo još snažnije uz vlastita sredstva koristiti i sredstava fondova EU i vinske omotnice’, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Između mnogih ponuđenih vina, probali smo i izvrstan Žuti muškat male obiteljske vinarije Cik. Riječ je o vinariji koja se nalazi u centru Virja, a obiteljska tradicija seže još od početka 20. stoljeća.

Mladim malvazijama oduševljen je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je došao pozdraviti istarske vinare, a podršku je dao i Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije. ‘I ovom prigodom sam se uvjerio da u Istri nema loših vina. Danas možemo pričati samo o dobrim i još boljim malvazijama. Naša je tehnologija na svjetskoj razini, a i istarski vinari su redom školovani i kontinuirano se educiraju, što je izvrsna nadogradnja na tradiciju koju imamo u vinarstvu. Jedino po čemu se malvazije razlikuju su nijanse koje im daje terroir, odnosno položaj s kojeg dolaze’, istaknuo je Pinzan, a upravo se o terroiru govorilo na radionici koja se već drugu godinu održava u sklopu ove manifestacije.

Zajednička fotografija vinara predstavljenih na En Premieru. foto:Tomislav Smoljanović