Komarna u Zagrebu

Zagrebački Klub književnika u znaku najmlađeg hrvatskog vinogorja – Komarne.

Vinoljupci pripremaju kušaonicu “Komarna u Zagrebu”

U četvrtak, 22. studenog s početkom u 18 sati u zagrebačkom Klubu književnika održat će se posljednja ovogodišnja kušaonica u režiji Vinoljubaca. Ovoga puta u Zagreb dovode vinare najmlađeg hrvatskog vinogorja – Komarne.

Za kraj godine Vinoljupci pripremaju pravu poslasticu za sve vinske znalce i entuzijaste. Na kušaonici „Komarna u Zagrebu“, zagrebačkoj će se publici predstaviti pet vinara te vinogradarske regije: Rizman, Volarević, Opus, Deak i Terra Madre.

Vinogorje Komarna je u blizini ušća Neretve. Do 2008. godine bilo je to samo neprohodno brdo zaraslo u makiju i draču, a danas je tu 80 hektara obrađenog područja sa 500.000 trsova Komarna je najmlađe vinogorje u Hrvatskoj. Iako administrativno pripada pod Neretvansko vinogorje, po svojim je značajkama sličnija Pelješcu posebice po plavcu malom. Na području Komarne većinom se provodi certificirana ekološka proizvodnja, a 92% sortimenta posađenih loza u vinogorju čine autohtone sorte (plavac mali, pošip, tribidrag, maraština, dubrovačka malvasija i babić).

U restoranu Kluba književnika, na glavnom zagrebačkom trgu, posjetitelji će imati priliku uživati u vinima, slasnim zalogajima Kuće pršuta, druženju s vinarima i živoj svirci akustičnog dua RetroBoys. Kušaonica započinje u 18, a završava u 23 sata.

Organizator manifestacije je udruga Vinoljupci koja od 2014. godine promiče vinsku kulturu i turizam. Vinoljupci su do sada organizirali sedam open-air vinskih festivala, te brojna manja vinska događanja na zabavan način. „Nakon što smo u srpnju 2014. organizirali prvi open-air festival, postalo nam je jasno kako smo pogodili pravu nišu“ – pojasnila je Irena Lučić, voditeljica projekta Vinoljupci. „Želja nam je bila napraviti manifestaciju lišenu formalizma, a koja ipak poštuje vinske standarde i potiče potrošače na edukaciju o vinu. Taj, kao i sve sljedeće manifestacije organizirali smo s ciljem da hrvatska vina i vinare približimo novoj vinskoj publici. Shvatili smo da generacija mladih potrošača izuzetno respektira hrvatska vina te da je željna edukacije i druženja, ali na ponešto drugačiji – urban, opušten i neformalan način. Takav pristup, u kojem su svi dobrodošli, neovisno o vinskoj stručnosti i predznanju, provlači se kroz sve naše aktivnosti”, ističe Irena Lučić.

(Tomislav Radić)