Održan prvi festival Vino Dalmacije – predstavljena zavodljiva lepeza vina

Split je u petak i subotu, 13. – 14. travnja ugostio dalmatinske vinare.
Organizator festivala je Udruženje Vino Dalmacije, koja je uz pomoć suorganizatora, Sveučilišta u Splitu, okupila vodeće dalmatinske vinare koji su se predstavili u restoranu Kampus, odnosno studentskoj menzi.


Nama su zanimanje privikle radionice koje su se održavale u sklopu festivala, a pogotovo radionica koja je održana prvog dana pod nazivom “Maraština / Rukatac – skriveni adut Dalmacije” koji su vodili Nikola Birin i Rudi Štefan.

Kako su istaknuli voditelji radionice, riječ je o vrlo kompleksnim vinima, vrlo pitkim i nježnim, ali u kojima leži značajan potencijal. Radionica je potaknula diskusiju na kojoj je istaknut veliki problem ne educiranosti konobara, na što je ukazao ugostitelj iz Dubrovnika. Kako je rečeno, događa se da konobari ne znaju osnovne razlike sorti vina ili na kojim se temperaturama poslužuju. To je očigledno problem čijem će se rješavanju morati hitno temeljito pristupiti. Edukacija osoblja, ali i vlasnika restorana, pokazuje se kao prioritet na kojem se mora poraditi, ako se gostu želi ponuditi kvalitetna i profesionalna usluga, ali i prezentirati vino na adekvatan, odnosno točan način. Upravo je to za vinare od ključne važnosti. Znanje o vinu koje se nudi gostu kao najbolja reklama za njihov proizvod.

Drugog dana festivala prisustvovali smo radionici “Plavac mali – usporedno kušanje trogodišnjih vina iz premium kategorije”, koju je vodio Saša Špiranec.

Izdavajmo Skaramuča Elegance Plavac mali, vino koje je osmišljeno isključivo za ugostiteljstvo. Riječ je o vinogradima starosti 20 – 30 godina koji se nalaze na strminama u okolici Župe. Ovo je vrlo zavodljivo i voćno vino koje je idealno poslužiti uz ručak i koje odgovara uz mnoga jela. Proizvedeno je ukupno 3 500 boca.

Predstavljen je i Tomić Plavac mali kojeg karakteriziraju vinogradi starosti 30 godina, a negdje čak i do 50, dok Stina Plavac Mali privlači svojim dominantim začinima koji su se spojili u specifičan miris iznimne kvalitete. Riječ je o jednom od najkonzistetnijih vina, a to je potvrđeno i od strane sudionika radionice, tj. samih ugostitelja. Ovo je vino koje će s godinama sigurno napredovati, zaključeno je na radionici.

Dodajmo kako je festival imao i humanitarnu notu. Dalmatinski kuhari Braco Sanjin i Hrvoje Zirojević kuhali su za posjetitelje, a svi skupljeni prilozi namijenjeni su za potrebite studente iz Splita.
Kako je istaknuo Ivica Kovačević, predsjednik udruženja Vino Dalmacije, zadovoljni su odazivom izlagača i njihovim reakcijama na festival.

Festival Vino Dalmacije pokazao je široku lepezu dalmatinskih vina, njihovo bogatstvo okusa i mogućnosti, ali i neke skrivene adute…

Fotografije: Tonka Hohnjec