Osigurajte ovaj vikend za odlazak u Poreč na 26. Vinistru!

VINISTRA izložba vina i vinarske opreme regionalna je i međunarodna izložba istarskih vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo. Najdugovječnija izložba ovog tipa već se tradicionalno održava u Poreču i svake godine sve većim interesom potvrđuje svoj značaj.

Izložba se sastoji od ocjenjivačkog i izlagačkog dijela, a osim vina na Vinistri se ocjenjuju maslinova ulja i rakije. Tijekom trajanja izložbe više tisuća ljubitelja vina kuša i istražuje vinski svijet Istre, a na popratnom gastronomskom kutku izložbe, Vinistra Gourmetu, posjetitelji mogu kušati razne delicije domaćih i svjetskih chefova sljubljene s vinima naših izlagača.

Konstantno povećanje broja uzoraka autohtonih sorti pristiglih na ocjenjivački dio izložbe, sve viša razina kvalitete prosječnog uzorka vina na ocjenjivanju i svake godine poneko novo ime nagrađeno od stručnog žirija potvrda su da Istra neprestano napreduje u kvaliteti vina te se potvrđuje kao top eno-gastronomska destinacija.

Cilj Vinistre je povećanje kvalitete istarskih vina, promocija vinske kulture i afirmacija vina u Istri i šire; predstavljanje vinara, proizvođača rakija i maslinovog ulja, koji se, osim stvaranja novih poslovnih kontakata, također upoznaju s posljednjim trendovima i mogućnostima u proizvodnji i promociji.

U želji da Vinistru ‘izvedemo’ iz dvorane Žatika, već nekoliko godina zaredom porečki ugostitelji za vrijeme trajanja manifestacije gostima nude posebno osmišljene menije te vina izlagača po promotivnim cijenama. Vinistra i Grad Poreč na taj način posjetiteljima Vinistre pružaju mogućnost da u eno-gastronomskim događanjima uživaju u cijelom gradu, a s Vinistrom prijateljuju restorani Divino, Gourmet, Sv. Nikola, L’insolito i Villa romana.

Kako je Vinistra zakoračila u svoje dvadesete ne smijemo zaboraviti na noćnu zabavu i Vinistra After Partyje u porečkim barovima Epoca i Papillon. U društvu vinara i uz odličnu glazbu atmosfera Vinistre traje do ranih jutarnjih sati!

Program ovogodišnje Vinistre:

Srijeda 08.05.2019. / 18:00 – 22:00 sati

18:00 – 22:00
Svečana dodjela odličja za „Svijet malvazija“, nagrađena vina i rakije te dodjela oznake IQ – Istarska kvaliteta za malvaziju i teran

Kongresna dvorana Hotela Parentium Plava Laguna- Plava 3

Četvrtak 09.05.2019. / 16:00 – 19:00 sati

16:00 – 19:00
B2B – „Nešto staro, nešto novo“ – degustacija

Terasa Hotela Parentium Plava Laguna

Petak 10.05.2019. / 13:00 – 19:00 sati

13:00 – 14:00 Svečano otvaranje 26. međunarodne izložbe Vinistra 2019.

14:00 – 14:45 Vina Laguna Castello Festigia – DWWA Regional Trophy, vertikala desetljeća od berbe 2007. do 2017. – degustacija – Milan Budinski „Castello Festigia“ – vertikala prvog desetljeća vina Castello Festigia. Degustacija 8 berbi od prve 2007. kroz cijelu arhivu godišta do pretpremijere berbe 2017. Blend Merlota, Cabernet Sauvignona i Syraha vino je koje je osvojilo brojne međunarodne nagrade, među ostalim prvi DWWA Regional Trophy za istarsko crno vino, sada predstavlja prepoznatljivo crno vino i referencu kvalitete Vina Laguna.

Sala za stručna događanja

Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.

14:00 – 14:30
Finger food by Plava Laguna

Poslužujemo birane hladne i tople zalogajčiće uz svježu malvaziju.

Vinoteka Vinistra

15:00 – 15:45
Kako zajedno brendirati vino, rakiju i regiju, IDA d.o.o., projekt QNEST– radionica – Ugo Toić

Može li se oznaka kvalitete IQ (Istarska kvaliteta), koja se već desetak godina koristi za označavanje vina visoke kvalitete proizvedenih od grožđa sorte malvazija istarska i teran, koristiti i za označavanje kvalitetnih istarskih rakija? Koja je prednost korištenja istog znaka za više različitih proizvoda? Kako povezati oznaku kvalitete IQ s turističkom promocijom Istre? Postoje li već neka slična iskustva u drugim zemljama? Odgovore na ova i druga slična pitanja dobit ćete na ovom inspirativnom predavanju.

Sala za stručna događanja

Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.

16:00 – 17:00
Istarski vinski biseri / Wine pearls from Istria – masterclass degustacija – Paula Bosch

Prva žena sommelier u Njemačkoj i jedna od najpoznatijih u tom poslu, Paula Bosch, pomalo otkriva i hrvatska vina. Više od trideset godina smatra se najboljim sommeliereom u cijelom njemačkom govornom području. Sudjelujte s nama u stručno vođenoj degustaciji u kojoj će Bosch predstaviti 3 istarska terana, 3 malvazije i još dva blend vina odabranih istarskih vinara.

Sala za stručna događanja

Participacija iznosi 100,00 kn. Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.

16:00 – 16:30
Finger food by Plava Laguna

Poslužujemo birane hladne i tople zalogajčiće uz odležani teran.

Vinoteka Vinistra

17:00 – 17:30
Premijerno predstavljanje Vinskih priča Istre i Kvarnera – Željko Garmaz

„Osječki publicist i putopisac Željko Garmaz ispisao je i treći tom svoje važne Odiseje. Nakon dalmatinskog („Vinske priče – Dalmacija“) i kontinentalnog putešestvija na istok Hrvatske („Vinske priče – Slavonija i Hrvatsko Podunavlje“), dionizijskim tragom se opet vratio Mediteranu. Bistri nektar „Vinskih priča Istre i Kvarnera“ neće vas napustiti ni kad se otrijeznite, odnosno, pročitate zadnje retke knjige. Poput snažne ponornice uistinu će vas dugoročno napojiti lekcijama životnog optimizma i pravih životnih vrijednosti. Već u prvom kontaktu s pričama Garmazovih vinskih udarnika (uknjižene su priče šezdesetak istarskih i kvarnerskih vinara) ostajete fascinirani kad shvatite da je na okupu sorta marljivih, sretnih i nasmijanih ljudi. Taj zarazni smijeh naprosto se dade namirisati i ubrati s njihove loze i rastače se obiljem sa stranica ovog zanesenog i čulnog putopisa. U namrgođenoj, zagušljivoj i depresivnoj zemlji kakva je današnja Hrvatska, ta bi se vrlina udarničke nade morala nositi kao krhka božićna kuglica na dlanu…“, tek je dio predgovora kojeg je poznati pisac Davor Špišić napisao o dosad najobimnijoj knjizi o vinarima Istre i Kvarnera koja se rastegnula na gotovo 500 stranica i u kojoj je potretirano, kroz intimne ispovijedi, čak 66 vinara od Novog Vinodolskog do Savudrije, od Vrbnika na otoku Krku do Buzeta, od Filipane do Momjana. Knjiga će imati svoju premijeru na Vinistri i već sad se može reći da će Vinske priče Istre i Kvarnera postati ultimativni vinski vodič za taj najnapredniji vinski kraj Hrvatske.

Sala za stručna događanja

Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.

17:45 – 18:30
Sva lica Vrbničke Žlahtine – od pitkih elegantnih vina do zrelih karakternih maceriranih vina – degustacija – Ivanka Rosati, Anton Katnar, Toni Katunar

Doživite Vrbničku Žlahtinu Katunar – Estate winery , kroz stručno vođenu vertikalnu degustaciju,počev od berbe 2018. godine pa sve do arhivskog vina…

Sala za stručna događanja

Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.

18:45 – 19:30
CDR Winelab: improve your wine quality – radionica – Simone Bellasai

CDR WineLab je jednostavan, brz i pouzdan sustav za kontrolu vina. CDR WineLab je termostat analizator koji bazira na fotometrijskoj tehnologiji i koja koristi najnoviju LED tehnologiju. Sustav raspolaže sa već pripremljenim testovima sa reagensima niske toksičnosti, koji su razvijeni u istraživački laboratorijima CDR. Komparativna ispitivanja u specijaliziranim akreditiranim laboratorijima za testiranje vina, potvrdila su pouzdanost rezultata dobivenih CDR WineLab uređajem te jednostavnije izvođenje i brže rezultate naprama referentima metodama. CDR WineLab se može koristiti izravno u vinariji tijekom bilo koje faze proizvodnje vina, od berbe do flaširanja čak i od strane osoblja bez prethodnog specifičnog laboratorijskog znanja. Zahvaljujući uređaju CDR WineLab rezultati testova su dostupni u realnom vremenu, kako biste mogli brzo donositi ključne odluke tijekom procesa vinifikacije.

Sala za stručna događanja

Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.

Subota 12.05.2019. / 11:00 – 19:00 sati

11:00 – 12:00
Dodjela diploma za studentsko vino studentima Stručnog studija vinarstva u Poreču

Sala za stručna događanja

12:00 – 12:45
Dodjela diploma HSK i promocija novih sommeliera

Sala za stručna događanja

13:00 – 13:30
Finger food by Plava Laguna

Poslužujemo birane hladne i tople zalogajčiće uz svježu malvaziju.

Vinoteka Vinistra

13:00 – 14:00
Što smo naučili na sommelierskim tečajevima HSK-a? – radionica – Ines Matić i Filip Božić (HSK)

Kako ispravno kušati i poslužiti vino? Kada dekantirati vino? Jesu li temperatura i izbor čaša za vino toliko bitni? Kako uskladiti vino s jelom? Ovo su samo neka od pitanja na koje možete saznati odgovore i naučiti puno, puno više o vinskoj kulturi.

Sala za stručna događanja

Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.

15:00 – 15:30
Finger food by Plava Laguna

Poslužujemo birane hladne i tople zalogajčiće uz odležanu malvaziju.

Vinoteka Vinistra

14:30 – 15:30
Istarske delicije 3.dio – degustacija – Ivan Vrdoljak, Ana Kovač, Marija Kovač

Uspješni filmovi uvijek imaju nastavke , pa smo za vas spremili novi nastavak „Istarskih delicija“ – 3.dio. Ovaj put odlučili smo se držati stare Venecijanske tradicije te ćemo delicije od Bakalar sljubiti uz birana Istarska vina a kroz radionicu će nas voditi sommelier Ivan Vrdoljak.

Sala za stručna događanja

Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.

16:00 – 17:00
Esencije Istre u zalogaju i gutljaju – degustacija – Davor Šišović

U Istri se uz pršut, žlomprt, kobasice, pancetu i druge tradicionalne suhomesnate proizvode od svinjskog mesa oduvijek pije vino. Međutim, u kontekstu profinjenijih degustacija, kako ćemo odabrati koje se vino najbolje slaže sa svakim pojedinim proizvodom? Dilema je realna, jer kad primjerice počnemo žvakati zalogaj pršuta ili feticu kobasice pa uz to uzmemo gutljaj vina, dok smo prožvakali meso – niz grlo ode vino i sve njegove arome. Zato smo odlučili osnovne istarske svinjske delicije samljeti, pretvoriti u fine namaze, ponuditi ih na mekanom kruhu, i sljubiti ih sa sve boljim i sve cjenjenijim jakim istarskim crnim kupažama, u kojima neki od sastojaka obavezno moraju biti teran ili borgonja. Na taj ćemo način ove jake okuse već u ustima moći ravnopravno spojiti i usporediti, kontrolirati ih i prilagoditi svom ukusu. Kombinirajte s nama!

Sala za stručna događanja

Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.

17:00 – 17:30
Finger food by Plava Laguna

Poslužujemo birane hladne i tople zalogajčiće uz odležani teran.

Vinoteka Vinistra

17:30 – 18:30
Wines of Istria – degustacija – Filip Savić (HSK)

Journey through vine varieties, wines, soils and subregions of istrian peninsula.

Sala za stručna događanja

Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.

Nedjelja 12.05.2019. / 11:00 – 19:00 sati

12:00 – 13:00
Kako sa osobnim utjecajem napraviti bolje vino – radionica – Milan Krajnc

Radionica se temelji na savjetima o organizaciji života kako lošom energijom izvana ne bi utjecali na kvalitetu vina. Voditelj radionice je psihoterapeut Milan Krajnc s 20 godina privatne prakse, posvećen prvenstveno poslovnom svijetu, u kojem poslovne krize nastaju iz osobnih razloga. Autor je dinamičnog modela vođenja, u kojem je vodstvo sam proces terapije i djeluje prema prirodi. Autor je 28 knjiga prevedenih na 11 stranih jezika.

Sala za stručna događanja

Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.

13:00 – 13:30
Finger food by Plava Laguna

Poslužujemo birane hladne i tople zalogajčiće uz svježu malvaziju.

Vinoteka Vinistra

13:30 – 14:30
Malvazija Istarska – istraživanje stilova 8 potpuno različitih vina, od pjenušca do desertnog vina – degustacija – Milan Budinski

„Malvazija Istarska“ – Malvazija Istarska sorta je kojoj tek predstoji istraživanje potencijala svih mogućih stilova. Svježe bijelo vino i macerirana zrela vina stilovi su koji već dokazuju raznolikost mogućnosti, a osim te dvije dokazane verzije, ova degustacija ukazati će i na još širi potencijal sorte, od ozbiljnog pjenušca, zrele suhe Malvazije Istarske do botritizirane kasne berbe.

Sala za stručna događanja

Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.

15:00 – 15:30
Finger food by Plava Laguna

Poslužujemo birane hladne i tople zalogajčiće uz odležanu malvaziju.

Vinoteka Vinistra

15:00 – 16:00
Neotkriveni potencijali Malvazije Istarske – degustacija – Filip Savić (HSK)

Predstavljanje i degustacija Malvazija ( inox ) iz privatnih arhiva istarskih vinara, te otvorena rasprava o istima, s vinarima, enolozima, sommelierima, publikom…

Sala za stručna događanja

Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.

17:00 – 17:30
Finger food by Plava Laguna

Poslužujemo birane hladne i tople zalogajčiće uz odležani teran.

Vinoteka Vinistra

16:30 – 17:30
Prezentacija i degustacija „Vin de Rosa“ – desertnog vina Vodnjanštine – Ester Geissa Đurić, Matteo Moscarda, Edi Pastrovicchio

Prezentacija i degustacija desertnog vina „Vin de Rosa“ – vina Vodnjanštine koji se u malim količinama tradicionalno proizvodi u OPG-ima na području Vodnjana, a konzumira se u krugu obitelji na blagdanskom stolu tijekom obiteljskih svečanosti i obilježavanja vjerskih blagdana. Proizvodi se od prosušenog grožđa svih sorti, bijelih i crnih, koje se uzgajaju u našim vinogradima, sa naglaskom na malvaziju, muškat ružu, bijeli i žuti muškat. Takva vina sadrže više od 15% alkohola te više od 50 grama neprovrelog – prirodnog šećera po litri, a u upotrebu se stavlja nakon trogodišnje njege i čuvanja u drvenim bačvama. Vodnjansko desertno vino „Vin de Rosa“ zbog svojih izuzetnih karakteristika redovito osvaja visoka priznanja na lokalnim, regionalnim i međunarodnim smotrama.

Sala za stručna događanja

Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.


Cijena jednodnevne ulaznice je 130,00 kn.
Cijena kompleta ulaznica za tri dana je 330,00 kn.
Za svaku kupljenu ulaznicu ostvaruje se pravo na voucher u vrijednosti 30,00 kn kojeg je moguće iskoristiti u Vinistrinoj vinoteci.
Povratna kaucija za čašu iznosi 50,00 kn.
Rezervacija eventa ne podrazumijeva ulaznicu na međunarodnu izložbu vina i vinarske opreme Vinistra 2019.
Moguće su izmjene programa.