Peta međunarodna G.E.T. konferencija o eno-gastro turizmu

Međunarodno povezivanje, otvorene rasprave o praksama razvoja vinskog turizma i stvaranje novih ideja za razvoj, pokazalo se, najbolji su efekt ove konferencije

Pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva turizma RH, Ministarstva poljoprivrede RH, Hrvatske gospodarske komore  i Turističke zajednice Zagrebačke županije, a u organizaciji G.E.T. udruge za kulturu stola, 26. i 27. veljače 2019. održana je već peta međunarodna G.E.T. konferencija o eno-gastro turizmu, namijenjena svim sudionicima eno-gastro, odnosno vinskog turizma: vinarima, novinarima, turističkim djelatnicima, ugostiteljima, predstavnicima institucija i svima zainteresiranima za tu tematiku.

Ove je godine lokacija održavanja bila Plešivička vinska cesta, a program je sastavljen od nekoliko segmenata:

1) Panel rasprava s temom “Budućnost vinskog turizma”

Panelisti: Igor Barbarić, tajnik Udruženja vinarstva pri HGK, Ivana Rendulić Jelušić, Voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju u Zagrebačkoj županiji i Radovan Vukoje, vinar iz BiH s razvijenom ponudom vinskog turizma. Moderator: Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T. i organizator konferencije.

U zanimljivu i konstruktivnu raspravu uključili su se i mnogi iz publike pa je tako ona potrajala dulje od sat vremena, a došlo se do zaključka da scena vinskog turizma na ovim prostorima sazrijeva, ali je potrebno još puno edukacije, standardizacije i zajedničkog rada da bi rezultati bili zadovoljavajući.

Panel – Ivana Rendulić Jelušić, Igor Barbarić, Radovan Vukoje i Tomislav Stiplošek

Ivana Rendulić Jelušić je pritom prezentirala interregionalni projekt “In cultura veritas” kojemu je cilj inovativnim povezivanjem kulturne baštine i vinske tradicije stvoriti održivu turističku destinaciju radi aktivne zaštite kulturnih dobara prekograničnog područja Zagrebačke županije i slovenskih sub-regija Obsotelje i Kozjansko.

2) Dodjela regionalnog trofeja nagrade Bijeli grozd

Radi se o nagradi koju udruga G.E.T. prema glasovima publike dodjeljuje već sedam godina vinarijama koje uspješno razvijaju turističku ponudu. Regionalni trofej je priznanje “najboljim među najboljima u turističkom smislu” u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, a za 2018. godinu osvojili su i pritom dobili vrijedne kristalne trofeje Staklarne Rogaška, redom:

  1. mjesto – Stancija Meneghetti (Hrvatska)
  2. mjesto – Hiša vin Doppler (Slovenija)
  3. mjesto – Podrumi Vukoje 1982 (Bosna i Hercegovina)
  4. mjesto – Chateau Kamnik (Makedonija)
  5. mjesto – Vuglec Breg (Hrvatska)
Dobitnici regionalnog trofeja nagrade Bijeli grozd

3) Primjeri dobre prakse

Plešivičko vinogorje ima velik potencijal za uspješan vinski turizam pa se ova dvodnevna konferencija održavala na više lokacija. Primjera dobre prakse u tom smislu Plešivička vinska cesta ima dosta, ali ovaj put su svoje mogućnosti i planove predstavile obiteljske vinarije Kolarić (u kojoj se i odvijao radni dio konferencije), Jagunić, Ciban i Robert Braje.

4) Povezivanje

Međunarodno povezivanje, otvorene rasprave o praksama razvoja vinskog turizma i stvaranje novih ideja za razvoj, pokazalo se, najbolji su efekt ove konferencije.

 

“Cilj koji želimo postići našim aktivnostima pa i organizacijom ove konferencije su razvitak i jačanje konkurentnosti vinskog, odnosno eno-gastro turizma kao značajnog čimbenika za održiv i ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske, ali i ostalih država regije.”, ističe Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T. i organizator međunarodne G.E.T. konferencije o eno-gastro turizmu.

foto: Silvija Munda/ G.E.T. Report