Počela je Vinistra – najveća istarska svečanost vina!

Vrhunska vina, odlične malvazije i terani, više od 80 vinara od ukupno 140 izlagača, sjajan popratni program – 26. Vinistra potvrđuje status najatraktivnije vinske izložbe

Počela je 26. Vinistra, izložba vina koja iz godine u godinu privlači sve više izlagača i publike. Ovogodišnja Vinistra ima maksimalan broj izlagača koliko ih može primiti porečka dvorana Žatika. Na vanjskom i u unutarnjem dijelu izložbenog prostora izlaže 140 izlagača, od čega više od 80 vinara.

Izložbu je svečano otvorio istarski župan Valter Flego riječima: “Život je prekratak da bismo pili loša vina i zato smo mi u Istri odlučili raditi najbolja vina. Želim zahvaliti svima koji su simbol načina života u Istri – vinarima koji su spremni na iskorake, podizanje kvalitete i ulaganje u znanje. Jedan obrok bez vina je kao dan bez Sunca i stoga idemo popiti deci vina.”

Predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti istaknuo je kako izložba svake godine prati trendove i donosi nešto novo. “No, istarsko vino uvijek je bilo i ostalo u fokusu Vinistre. Naša vina odraz su dobre istarske zemlje, iskustva i znanja. Savršen su spoj tradicije i suvremene tehnologije, a oduševila su poznate svjetske vinske kritičare i sommeliere”, izjavio je Benvenuti.

Kako smo već pisali, ovogodišnja gošća je Paula Bosch, prva sommelierka Njemačke, koja je okupljene pozdravila riječima: “Sretna sam što sam na ovom odličnom sajmu. Sigurna sam da ću ovdje pronaći mnogo izvrsnih vina koje ću moći preporučiti svojim prijateljima u Njemačkoj i cijelom svijetu.”

Detalj s otvorenja – Paola Bosch

„Iako svakako možemo bolje od proizvodnje 70 do 80 milijuna litara godišnje, ohrabruje da smo prošle godine povećali izvoz vina za više od 23 posto, ponajviše u segmentu kvalitetnih i vrhunskih buteljiranih vina i pjenušaca. Upravo to treba biti ključan segment brendiranja naše eno-gastronomije i turističke ponude“, zaključio je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Stručna predavanja, radionice…Vinoteka Vinistra…

Osim izvrsnih vina, Vinistra u tri dana nudi i kvalitetan popratni program – od stručnih predavanja i edukativnih radionica do dobre zabave. Najveća novost ove godine je Vinoteka Vinistra u kojoj će se moći besplatno degustirati sitni zalogaji uz malvazije i terane, ali i kupiti izložena vina uz popust.

Fotografije: Danilo Dragosavac

Više o Vinistri pogledajte na:http://www.vinistra.com/