Posjetili smo Vinariju Krolo – Sjajna vina Dalmatinske zagore!

Vinarija Krolo smještena je u Strmendolcu kod Trilja. U obitelji Krolo uzgoj vinograda na ovom području je tradicija stara preko 300 godina.

U okviru 2. Festivala Vino Dalmacije koji je održan 22. -23. ožujka u Splitu, novinari su imali priliku posjetiti Vinariju Krolo.
Cabernet sauvignon, Merlot, Kaštelanski Crljenak, Chardonnay i Pošip, pet je sorti vina koje ova vinarija ima u svojoj ponudi.
Prva berba Vinarije Krolo bila je 2007. godine, dok bi kapacitet vinarije uskoro trebao dosegnuti brojku od 40.000 boca vina.  U obitelji Krolo uzgoj vinograda na ovom području je tradicija stara preko 300 godina, ali Dražan Krolo je jedini potomak koji se odlučio i profesionalno baviti vinogradarstvom.
Danas Krolo vina imaju prepoznatljivi okus i kvalitetu te desetke priznanja iz cijelog svijeta.  Naravno, tu su i sudjelovanja na domaćim i međunarodnim vinskim festivalima. Spomenimo samo kako su Krolo Vina nedavno bila predstavljena i na kanadskom “Vancouver VanWineFest“-u, koji se održavao od 24. veljače do 3. ožujka. Riječ je o jednom od najznačajnijih i najvećih festivala hrane i vina koji okuplja vinare iz cijelog svijeta.
Kako je istaknuo gosp. Krolo, ovo malo mjesto udaljeno od Splita 30-ak kilometara, zbog nadmorske visine,  zadnja je crta uzgajanja vinove loze. Ovdje već počinje oštrija, kontinentalna klima pa je noću, čak i ljeti, temperatura vrlo niska. No baš te temperaturne razlike daju sklad između kiselina i sladora. “Grožđe doseže visoku razinu sladora, dok kiseline ne padaju ispod normalne razine. To znači da vina mogu biti vrlo snažna s visokim vrijednostima kiseline što je vrlo bitno za proizvodnju izričito voćnih i svježih vina”, ističu u Vinariji Krolo.
Dražan Krolo – vinogradarstvo kao velika ljubav

Imali smo priliku vidjeti i vinski podrum…

Ugodni domaćini i vlasnici vinarije, gospođa Karolina i gospodin Dražan Krolo te njihovi članovi obitelji, odmah su okupljene novinare oduševili domaćim likerima: rogačušom, višnjevačom, orahovicom…Naravno, uslijedila je i degustacija vina koju je pratila domaća spiza: nezaobilazni pršut i sir (nas je oduševio sir s ružmarinom), domaći kruh, pogača, pašticada i teletina ispod peke, a za desert – domaća čokoladna torta! Ova ukusna jela pratila su Krolo vina: Chardonnay 2017,  Pošip 2017 i Crljenak 2017 i barikirana kupaža Cabernet sauvignona i Merlota iz 2013.
Domaći specijaliteti – ono što svakog gosta oduševi! Jednostavno najbolja pozivnica za ponovni dolazak!
U svemu ovome možete uživati i Vi, ali uz prethodnu najavu domaćinima. Stoga Vam predlažemo – kad se nađete u tom kraju, planirajte posjetiti Vinariju Krolo! Ovo je odlična eno-gastro stanica gdje ćete upoznati prava vina Dalmatinske zagore… i da, ona će vas oduševiti! Kao i ljubazni domaćini koji će se potruditi da se osjećate baš kao kod kuće!
A upoznati gosp. Krolu i njegovu vinariju možete već ovajčetvrtak, 4. travnja, u “Vinskim razgovorima s Tomislavom Stiplošekom i gostujućim vinarijama” koji će se održati u Kavani Proccaffe u Zagrebu, s početkom  u 18.30 sati..
Samo ne zaboravite… najavite svoj dolazak organizatorima.. Udruga za kulturu stola G.E.T. Report
Vidimo se!
tekst/foto/video GricGric