Predstavljena Santa Elisabetta

Novinari, vinski trgovci i sommelieri bili su na predstavljanju novog vina vinarije obitelji Benvenuti.

Braća Albert i Nikola Benvenuti, vlasnici vinarije, poznate po vinima od malvazije, terana i muškata predstavili su na vidikovcu Zagrebačkog nebodera u Ilici 2 svoje novo, dosad najambicioznije, vino naziva Santa Elisabetta. Santa Elisabetta je vino od terana, sorte po kojoj je vinarija Benvenuti već prepoznata kao jedna od vodećih kada je u pitanju kvaliteta i sa kojom su do sada osvajali najveća svjetska priznanja poput Decanterove platinaste medalje. Međutim, želja obitelji Benvenuti je da se sa Santom Elisabettom ljestvica podigne na još veću razinu od dosadašnje i da se uspostave novi standardi kvalitete terana.

“Santa Elisabetta je plod dugogodišnje potrage za našim najvažnijim vinom, dobivenim selekcijom najboljeg grožđa terana s našeg najznačajnijeg položaja za tu sortu. Zbog izloženosti Suncu, nadmorske visine od 330 metara, visokog udjela lapora i vapnenca u tlu Sante Elisabette, teran nam tamo uvijek daje izvrsne rezultate pa smo odlučili od tog grožđa napraviti posebno vino. U osmom mjesecu smo zelenom berbom eliminirali više od pola uroda kako bi preostalo grožđe preuzelo na sebe sve nutrijente i dalo najvišu moguću kvalitetu, potom smo ga ostavili nijansu duže na lozi od redovnog terana i onda smo ga nakon fermentacije i maceracije dozrijevali dugo, prvo u drvenim bačvama od francuskog hrasta dvije godine i potom u boci još godinu i pol, sve kako bi se postigla savršena ravnoteža.

Finalni blend, to jest odabir vina od najboljih bačvi smo napravili komisijski zajedno sa šest vinskih stručnjaka koji dobro poznaju ukus tržišta i time smo prvobitnu selekciju još dodatno i značajno količinski smanjili. Članovi komisije koja je s nama zajedno kreirala finalni blend su sommelieri Ivan Jug, Sandi Paris, Mario Meštrović i Filip Savić te gastro i vinski novinari Rene Bakalović i Saša Špiranec.” rekao je Nikola Benvenuti na predstavljanju Sante Elisabette .

Santa Elisabetta je proizvedena u limitiranoj količini od 1700 boca zapremnine 0,75 litara i 100 magnuma zapremnine od 1,5 litara. Godište proizvodnje vina je 2015. koja se pamti kao jedna od najboljih berbi za crna vina u bližoj povijesti Istre, a zbog čega i jest odabrana za premijernu ediciju Sante Elisabette. Ubuduće će se Santa Elisabetta proizvoditi isključivo u godištima s dobrim berbama.

Na promociji su također premijerno predstavljeni Rose i Malvazija iz berbe 2018., kao i vino Caldierosso, blend četiri sorte, teran, merlot, nebbiolo i tempranillo. Malvazija i rose dolaze iz godišta koje istarski vinari doživljavaju jednim od boljih u posljednjem desetljeću. Rose je dobiven od terana i sasvim je suh, s puno voćnosti i živog je, aperitivnog karaktera, a malvazija odiše svježinom i raskoši idealno dozrelog vina, punog je okusa na kojem se izmjenjuju mineralnost i voćnost i dobro se spaja sa jelima od riba i morskih plodova.

Tekst: Tomislav Radić