Proslava Vinceške uz Vina Belje

Najavljena je nova linija vina i iskorak u uzgoju crnih slavonskih svinja kao i plasman superior proizvoda od mesa crne slavonske svinje.

Vinceška je tradicionalni običaj proslave blagdana Sv. Vinka, zaštitnika vina i vinogradara, koji se održava u Baranji, posebice onom dijelu koji je nadaleko poznat po rodnim vinogradima, a simboličnom rezidbom trsova označava se početak nove vinogradarske godine. Tako se i u Vinima Belje u srijedu, 22. siječnja, obilježila Vinceška, uz iznimnu posjećenost gostiju i zaljubljenika u vinograde i vino.

Prve trsove odrezali su Davor Bošnjaković, direktor Belja plus, Suzana Zovko, glavna enologinja i Tomislav Pintarić, rukovoditelj vinogradarstva, a trsove okićene Baranjskim kulenom i kobasicama blagoslovio je župnik Đula Andraši iz Kneževih Vinograda, kako bi ova godina donijela što bolju berbu.

“Izuzetno mi je drago najaviti da će već sljedeći mjesec na tržište izaći nove berbe vrhunske Graševine i Roséa 2019, koji su prošle godine ostvarili sjajne prodajne rezultate. Ispred nas je godina bogata događajima među kojima su najznačajniji 40-ti rođendan ABC sira, jednog od najpoznatijih regionalnih proizvoda koji izvozimo na 20 tržišta na četiri kontinenta, rebranding Vina Belje koji uključuje i potpuno novu liniju vina te dodatni iskorak u uzgoju crnih slavonskih svinja i plasman superior proizvoda od mesa crne slavonske koje uzgajamo u Parku prirode Kopački rit”, istaknuo je Davor Bošnjaković pozdravljajući sve okupljene.

Grupa novinara iz Zagreba imala je priliku razgledati i vinograde, ali i impresivan podrum u Kneževim Vinogradima u kojem se nalazi  i arhiva vina s 20 000 boca.  Ljiljana Vajda-Mlinaček, direktorica marketinga i turizma Belje, okupljenim novinarima ukratko je izložila zanimljivu povijest proizvodnje vina Belje, ali i samih vinskih podruma. Istaknula je kako je arhiva vina specifična  mikrolokacija gdje se iznimna pažnja posvećuje čuvanju vlage i temperature pa se zbog toga arhiva ne otvara često. Vidjeti ovu arhivu nama je tako bila uistinu privilegija!

Arhivska vina

U sklopu podruma vidjeli smo i bačve zapremnine 10 000 litara koje su ručno rađene.  One  su u podrum  montirane u jednom komadu za što je bilo potrebno otkopati dio brda, pojasnila je Ljiljana Vajda-Mlinaček. Riječ je o proizvodnim bačvama u kojima počinje proces sazrijevanja vina. Vino se zatim iz velikih bačvi prebacuje u manje, one od 5 000 l pa u 2.500 l i tek onda u boce.

Rukovoditelj vinogradarstva Belje Tomislav Pintarić pojasnio je kako se rezidba najvećim dijelom odvija ručno uz 150 – 200 berača.

Cabernet franc, berba 1949, najstarija boca u arhivi podruma Vina Belje!

“Prije 3 – 4 godine krenuli smo u strojnu berbu, gdje otprilike pola vinograda beremo strojno, a pola ručno s time da sva vrhunska vina i vina za butelje beremo ručno, jer je to najbolji mogući način ubiranja. Glavna i dominantna sorta nam je Graševina, tradicionalna za ovaj kraj, dok su od bijelih sorti prisutni Chardonnay, Pinot Bijeli, Pinot Sivi i nešto manje Muškata, a od crnih sorti, najveća zastupljenost je Cabernet Sauvignona, zatim slijedi Merlot, Frankovka i Pinot Crni”, rekao je Tomislav Pintarić.

Vinceška uz jela chefa Nenada Komesa

Imali smo priliku degustirati i odabrana premium vina Belje koja su pratila tradicionalnih jela na moderan način koje je pripremio chef Nenad Komes (Food & Soul). Pa krenimo redom!

Salatu od ječma i mandarina s chipsom od kulena pratila je Graševina 2019, tjestenina all’amatriciana sa slaninom poslužena je uz Chardonnay 2017, Goldberg Merlot 2012 pratio je pulled pork sendvič od crne slavonske svinje lagano pečen 12 sti s redukcijom od Merlot vina Belje i hrskavom salaticom. Na red je došao i Baby kare od crne slavonske svinje sa zapečenom bundevom i kremom od ABC svježeg krem sira uz koji je poslužen Cabernet Sauvignon – Merlot 2011. Za kraj, slastica u obliku čokoladnog trufflea s prahom i chipsom od kulena bila je poslužena uz Goldberg Graševinu 2017 i Superior Chardonnay 2016.

Salata od ječma i mandarina s chipsom od kulena
Tjestenina all’amatriciana sa slaninom
Pulled pork sendvič od crne slavonske svinje lagano pečen 12 sati s redukcijom od Merlot vina Belje i hrskavom salaticom
Baby kare od crne slavonske svinje sa zapečenom bundevom i kremom od ABC svježeg krem sira
Desert – čokoladni truffle s prahom i chipsom od kulena

Za sve Vas koji ste propustili ovogodišnju Vincešku, dođite sljedeće godine u Kneževe Vinograde i uz Vina Belje na najbolji mogući način obilježite početak nove vinogradarske godine!

tekst/foto GricGric