Radionica španjolskih vina

Prošloga je četvrtka, 25. listopada, održana prezentacija španjolskih vina u hotelu Westin u  dvorani Opera, u organizaciji španjolskog veleposlanstva te njihovog Ureda za gospodarstvo i trgovinu i agencije ICEX.

Nakon uvodne riječi na hrvatskom, g. Alonso Dezcallar de Mazarredo, španjolski veleposlanik u Hrvatskoj, prepustio je vođenje radionice našem uglednom vinskom publicisti Saši Špirancu.

Radionica je podijeljena u dva dijela da bi u prvom dijelu bili obrađeni pjenušci, a u drugom dijelu fortificirana vina (shery) i vina nastala originalnom metodom solera (kada su bačve poslagane jedna na drugu u nekoliko nizova te se vina iz gornjih pretaču u donje bačve).

Vina su bila iz raznih područja Španjolske, iz Katalonije, s juga Španjolske pa sve do sjevera i Galicije. Uz 1o pjenušaca na probi su bila i dva vinska koktela prepuna voćnih okusa i niskih alkohola.

Kokteli

U drugom dijelu radionice kušana su bila vina oksidativnog okusa, ali takva je njihova karakteristika s obzirom na postupak proizvodnje. Neka od njih imala su male ostatke šećera, dok je najveće oduševljenje izazvao Don PX Convento, iz  1958. godine sa 407 g/l šećera.

Vinarija Toro Albala za ovaj primjerak nudi cijenu od 126,65 €, što je uvelike i opravdava bogatstvom mirisa, koji se svojom živošću isprepleću po čaši i svojim okusima koji su kompleksni i živi, (kava, čokolada, pepermint, duhan..). Na pitanje iz koje godine imaju najstariju seriju, navedeno je da ima još par boca iz 1929. godine. Zanimljivost ovoga vina je da uz kupljenu bocu dobijete ampulu s uzorkom, da bi kolekcionari mogli probati  vino bez otvaranja boce.

Radionice su završile bogatim banketom na kojem su se mogla kušati vina s ove radonice.Španjolska ima najviše vinograda na svijetu – više od 1,1 milijuna hektara, ali po količinama je druga, nakon Italije.
70 vinogorja je sa zaštićenim porijeklom, 41 sa zemljopisnom zaštitom.
Najvažnije crne sorte: garnacha, tempranillo; bijele sorte: macabeo, verdejo, parellada, viura, airen