Sjajno izdanje festivala WineRi 2019 – Kad Kvarnerom vlada vino…

Više od 60 izlagača, 250 etiketa vina, radionice, druženja i zabave, obilježili su ovogodišnje izdanje festivala WineRi.U Rijeci je u petak i subotu, 8. i 9. ožujka, održan 3. međunarodni eno gastro sajam WineRi 2019. “Trs je naš” bio je slogan ovogodišnjeg festivala koji je okupio vinare Hrvatske i susjednih zemalja na kojem se predstavilo više od 60 izlagača, s više od 250 etiketa vina iz Hrvatske, Makedonije, Srbije i Slovenije.

Na jednom mjestu okupili su se gotovo svi proizvođači autohtonih sorti, Žlahtine, Jarbole i Bjelice.  Primorsko – goransku županiju predstavljalo je 18 izlagača. Među izlagačima bilo je 6 proizvođača rakija i likera, 6 proizvođača hrane (sireva, maslinovog ulja i suhomesnatih proizvoda), 2 proizvođača ukrasa od drva i recikliranog papira, 2 proizvođača kraft pive i 1 proizvođač čokolade te 50 vinara.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, odnosno Guvernerova palača, kao lokacija festivala opet je bio najbolji izbor, što zbog autentične i lijepe građevine, muzeja kao takvog, ali i zbog atmosfere koja je stvorena zahvaljujući igri prirodnog svjetla i svjetlosnih efekata. Svemu tome pridonijela je i nenametljiva živa glazba te tako upotpunila doživljaj.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka – lokacija za odličnu festivalsku atmosferu

Festival je zamišljen i kao mjesto susreta vinara i proizvođača hrane s ugostiteljima. Upravo u tom dijelu, ovaj festival ima velik značaj, pogotovo za Kvarner uoči turističke sezone. Vidjeti ili čuti nešto novo, upoznati nove vinare i njihova vina, ugostiteljima puno znači.

U sklopu festivala održane su i brojne radionice: Vođenje ljubavi vinom, Jarbola? Belica? Ča j’ to?, Rosei Istre i Kvarnera, Vino i kino, Pjenušavi Kvarner, Vinski Indiana Jones i En Primeur Žlahtine.

Ono što festivalu daje osebujan pečat je i njegov humanitarni karakter. Izlagači su donirali po jedan proizvod koji su posjetitelji mogli kupiti po simboličnoj cijeni od 50 kuna, a prikupljen će se novac donirati pazinskoj udruzi “Hoću – mogu”, za rad s djecom s posebnim potrebama.

Dodajmo kako je organizator festivala marketinška agencije “aha marketing”, dok je suorganizator Centar za brdsko planinsku poljoprivredu Primorsko – goranske županije, tj. Kašetica primorsko – goranska – centar autohtonih proizvoda Primorsko – goranske županije.  Sudionik finalnog dijela natjecanja Hrvatski MasterChef, Časlav Matijević, bio je vinski kum festivala.

Vinski kum festivala Časlav Matijević u dobrom društvu…

Festivali partneri ovogodišnjeg WineRia su Vino s okusom soli Crikvenica, Salon pjenušavih vina Zagreb, Pink day Zagreb, WineOs Osijek i Grand Tasting Beograd. Udruge koje podržavaju festival su Udruga Žlahtina, Udruga Belica, Udruga Jarbola, Udruga WOW i Udruga AHA. Od ove godine festival podržava i Hrvatski konzulat Europskog vinskog viteškog reda.

Kušali su se i suhomesnati proizvodi, sirevi..

PaRo – proizvodi od recikliranog papira, 100% ručno izrađeni, Kućna radinost Nives Rovan i Rikard Rovan Savelli

Festival su posjetile brojne osobe iz javnog i političkog života te zavidan broj novinarskih ekipa. Zahvaljujući organizaciji Udruge za kulturu stola – G.E.T. Report, i mi smo imali prilike posjetiti WineRi 2019. Lijepo je bilo doći u Rijeku, još bolje vidjeti festival i uživati u njegovoj ponudi. Naravno, nije samo riječ o bogatstvu predstavljenih vina te svih ostalih proizvoda koji su se mogli vidjeti, kušati, kupiti ili u održanim radionicama, upoznavanjima i novosklopljenim poslovima…

Riječ je i o doživljaju te pozitivnoj energiji koja se tamo mogla osjetiti. Naši sugovornici su bili složni u jednom: “Da, opet ćemo doći na WineRi!”  Bilo da je riječ o novim ili starim izlagačima, zadovoljni iskustvom, potvrdili su da je WineRi zaslužno prepoznat kao međunarodni i domaći festival na kojem treba biti prisutan.

To je lijepo čuti! A za organizatore vjerujemo novi poticaj za idući festival koji ćemo sigurno posjetiti!

Tekst/foto: GricGric