Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom u kavani Procaffe – ovaj put održani uz vinariju Perak

Uz vinske razgovore, kušalo se ukupno sedam vina: Sauvignon 2017. i 2018., Chardonnay, Graševina Mitrovac 2017. i 2018., Muškat žuti i Merlot.

U jednom od ljepših vinskih prostora zagrebačkog centra, u wine baru kavane Procaffe, u Tkalčićevoj ulici, održani su drugi “Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom“. Ovog puta Tomislav je publici predstavio  mlade snage obitelji PerakMaju i Ivana Peraka.

Mlade snage obitelji Perak, Ivan i Maja Perak. foto: Silvija Munda

Vinogradi vinarije Perak su smješteni u kutjevačkom vinogorju na južnim padinama Krndije, između Kutjeva i Vetova, u samom srcu Slavonije. U širokoj lepezi godišta i sorti najzastupljenija im je sorta graševina, iznimno pogodna za kutjevačko podneblje je pokazala da može dati od suhih kvalitetnih, preko vrhunskih, do predikatnih vina.

Prezime Perak nije nepoznato u vinskom svijetu, jer njihov otac, Ivica Perak, ostavio je duboki trag u Kutjevu d.d.,  gdje je dva desetljeća bio glavni enolog. Krenuvši u samostalnu vinsku avanturu, sasvim je normalno da je u to uključio cijelu obitelj. Tako zadnjih nekoliko  godina Perakova vina traže svoj put do potrošača, a tom putu dakako pomažu brojne nagrade na domaćim i inozemnim ocjenjivanjima.

Kroz razgovore tijekom večeri čulo se, tako, da su se u zadnjih godinu dana maksimalno uključili u posao i Maja i Ivan; i to se vidi – posebno u dijelu marketinga, kojeg je preuzela Maja  uz majčinu podršku. Više pažnje su posvetili vinskim festivalima, promocijama i to je dalo rezultate, a vina imaju novu, atraktivnu etiketu, čiji je autor Mario Hlača. Od Ivana se tek očekuje  puno; naime, on bi jednog dana trebao  naslijediti oca u podrumu, a održati razinu Ivice Peraka neće biti lako.

Maja Perak je istaknula kako su uz pomoć novaca iz EU fondova, krenuli u uređenje smještajnih kapaciteta u centru Kutjeva. foto: Tonka Hohnjec

 

Ivan Perak

Treba svakako napomenuti da su, uz pomoć novaca iz EU fondova, krenuli u uređenje smještajnih kapaciteta u centru Kutjeva gdje će biti, za sada, 12 ležajeva. U isto vrijeme, očekuju se i sredstva iz “vinske omotnice” pa će se krenuti i u izgradnju novog vinskog podruma u sklopu kojeg će, naravno, biti i nova kušaonica. Shvatili su u obitelji Perak da će vinski turizam biti itekako bitan segment svakog hrvatskog vinara.

Vinski razgovori… uz Graševinu Mitrovac. foto: Tonka Hohnjec

“Vinski razgovori” su, već uobičajeno, tekli relativno brzo i dinamično; Tomislav je i goste i publiku vrlo vješto vodio kroz vinske teme i saznanja o vinariji Perak, ne dopuštajući da se ode preduboko u neku temu, ali niti da ijedna tema ostane nedorečena. Kako  Tomislav vješto u razgovore uključi prisutnu publiku, događa se to da publika saznaje puno o vinarima, ali i vinari čuju puno mišljenja o svom radu. Pričalo se tako o vinskim marketingu, cijenama vina, ali najviše  naravno o samim vinima koja su kušali.

Kušalo se ukupno sedam vina: Sauvignon 2017. i 2018., Chardonnay, Graševina Mitrovac 2017. i 2018., Muškat žuti i Merlot.

… ali i Perak Merlot. Foto Tonka Hohnjec

Većem dijelu publike se posebno svidio Chardonnay koji je pravo iznenađenje. Na dobre graševine iz Kutjeva smo već navikli pa tako ni Perakova Graševina Mitrovac nije iznenađenje svojom kvalitetom. Međutim, dijelu publike se posebno svidio Muškat žuti, što je vrlo pozitivno, jer je to  nova etiketa u Perakovoj vinskoj paleti, a proizveden je baš na Majino inzistiranje. Prema reakcijama dijela publike, zvijezda večeri ipak je bio Merlot. Dakle, vinarija Perak ima ponešto za svačiji vinski ukus.  Vina Perak odlično su se sljubila s platama sira i pršuta iz privlačne ponude zalogaja koje nudi Procaffe.

Nakon Vinskih razgovora, uz vina Perak održao se tradicionalni Procaffe After Work Party četvrtkom, a neka od spomenutih vina možete još i u idućim danima kušati u kavani Procaffe po povoljnim cijenama.

Više o vinima vinarije Perak potražite na njihovoj web stranici: www.perak.hr

Stiplošek je uveo još jednu novost u Vinske razgovore – od sada će na kraju razgovora iz  “šešira” izvući ime sretnog dobitnika iz publike (naravno, prije toga je svatko napisao svoje ime i ubacio papirić u šešir). Ovaj put nagrada je bila palačinke za dvije osobe u Palačinkarnici Latina, koja se nalazi u Savskoj 23a, a u ponudi ima velik izbor slatkih i slanih obroka s palačinkama.

Sljedeći Vinski razgovori održat će se 7.3. 2019., kada u goste dolazi Agrolaguna s nekoliko premijera – vinima koja još nisu na tržištu.

Dakle, bit će vrlo zanimljivo.

Rezervirajte svoje mjesto na vrijeme!

 

G.E.T. Report

naslovna fotografija: Silvija Munda