Više od 70 vinarija na prvom Festivalu VinoSalis 2018.

Tuzla grad domaćin Festivala VinoSalis koji se održava 19. i 20. lipnja.

Danas je u prekrasnom ambijentu novootvorenog restorana MammaMia Origins u Tuzli i službeno predstavljen prvi Festival vina, prateće opreme i gastronomije VinoSalis 2018. Festival se održava 19. i 20. lipnja u Hotelu Tuzla, a izlagači će biti podijeljeni u dvije izložbene cjeline.

Više od 700 ugostiteljskih objekata, od kojih je 120 hotela, gravitira na području sjeveroistočne Bosne te se obzirom na to, vremenom osjetila potreba da se ugostiteljima omogući izravan kontakt s ljudima koji su uključeni u industriju vina, kako u Bosni Hercegovini tako i u regiji, rekao je u uvodnom govoru Haris Dedić, PR ovog Festivala.

Detalj s predstavljanja Festivala VinoSalis. Haris Dedić, zadužen za PR Festivala.

Organizator manifestacije je kompanija Rare&Pure d.o.o, a predstavnik ove kompanije Fikret Nadarević kazao je kako Festival, koji će biti održan u Hotelu Tuzla, ima izložbeni karakter.

“Dolazi nam oko 70 vinarija iz regije te će izložbeni prostori biti podijeljeni u dvije sale. Ova prva godina imat će fokus na bh. vinima, tako da će u jednoj sali biti „Okusi Hercegovine“, u čemu je dosta pomogla Turistička zajednica HNŽ-a.

Predstavit ćemo hercegovačka vina, sireve, ulja i kompletan gastro program” – kazao je Nadarević. “Trgovački lanci postavljaju nemoguće uvjete za izlaganje i teško se pojaviti na policama. Zbog toga je potrebno podizati vinsku kulturu i raditi na edukacijama jer je ova regija najveći potrošač vina. Cilj nam je staviti Tuzlu na vinsku kartu Europe, a kroz sajam našim ugostiteljima prezentirati sve ono što je značajno za ovu regiju”, dodao je Nadarević.

Fikret Nadarević

Predstavnik Vinarije Tolj, Josip Joco Tolj, izrazio je zadovoljstvo što će njegova vinarija također biti zastupljena na prvom Festivalu vina, prateće opreme i gastronomije VinoSalis 2018. Po njegovim riječima, u Hercegovini je registrirano oko 40 vinarija, a ima ih mnogo više i neregistriranih te puno vinogradara koji proizvode grožđe i prosljeđuju ga vinarijama. On se nada da će novi zakon o vinu omogućiti lakši rad u ovoj djelatnosti. Tolj navodi da će se na Festivalu predstaviti više od 20 izlagača iz Hercegovine kako bi se predstavile autohtone sorte, prije svega Žilavka i Blatina, koje su prepoznate na svjetskim izložbama vina mnogo ranije.

Josip Joco Tolj

“Želimo vratiti sliku onoga što se konzumiralo od 14. stoljeća, otkad potiču zapisi da su se pila ta vina na našim područjima”, rekao je Tolj. Dodao je kako u BiH egzistira 49 vinarija, od kojih je 38 na području Hercegovine.

Prvi Festival vina, prateće opreme i gastronomije VinoSalis 2018 je manifestacija međunarodnog karaktera, a pored izlagača iz BiH na Festivalu će sudjelovati i izlagači iz Portugala, Španjolske, Francuske, Italije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Više o Festivalu  VinoSalis pogledajte na http://www.vinosalis.ba/