WineRi 2018.

2. Međunarodni eno – gastro festival WineRi održti će se  20. i 21. travnja 2018. u Rijeci u Guvernerovoj palači (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Muzejski trg l, Rijeka). Na festivalu će se predstaviti svim zainteresiranim posjetiteljima veliki broj proizvođača, prvenstveno vina, delicija – čokolade i slastica, maslinovih ulja, meda, likera i rakija, suhomesnatih proizvoda i sira iz Hrvatske i susjednih zemalja. Festival je zanimljiv i  ugostiteljima, restoraterima, hotelijerima i ostalim djelatnicima u turizmu.

Tijekom održavanja festivala, Festival WineRi, Guvernerova palača na dva dana postaje “Dionizov hram užitka”.

Travanj je odabran kao mjesec u kojem su proizvođači spremni za izlazak na tržište, a ponuda na turističkom tržištu Kvarnera još nije definirana, čime se zadovoljava potreba i ponude i potražnje. U sklopu festivala bit će održan čitav niz radionica i predavanja te WTF (wine tasting festival) party i večere.

ŠTO je Međunarodni eno – gastro festival WineRi 2018?

Međunarodni festivalski projekt eno – gastro festival WineRi je mjesto susreta vinara s, u prvom redu ugostiteljima, restoraterima, trgovcima, hotelijerima i svima koji participiraju u turizmu, te posjetitelja iz Primorsko – goranske i okolnih županija i turista, na kojem se na obostrano zadovoljstvo predstavlja ponuda hrvatskih, u sklopu aktivnosti Hrvatske gospodarske komore Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko, i međunarodnih autohtonih proizvoda. Ideja je došla nakon što se pokazala potreba u široj javnosti i na tržištu za organizacijom ovakvog projekta koji će približiti zainteresirane strane. Ovaj bi festivalski projekt mogli nazvati i „Dionizov festival u srcu Rijeke“, dok mu je prošle 2017. godine Novi list nadjenuo ime „Oda mediteranskom načinu života“. Ovogodišnji slogan festivala je „trs je naš“. U sklopu festivala održat će se i manifestacije WineRi štajun, WineRi šetemana i WineRi WTF (wine tasting festival) party. Stručne radionice održavaju se u vrijeme održavanja festivala.

KOJI su ciljevi Međunarodnog eno – gastro festivala WineRi 2018?

Predstaviti aktualnu ponudu, približiti proizvođače potrošačima, postati nezaobilazno mjesto susreta u pripremi turističke sezone, te razvijati kulturu vina i autohtone ponude. Nakon završetka vinogradarskih radova pozvati proizvođače vina i delicija iz Hrvatske i susjednih zemalja na susret s potencijalnim partnerima i konzumentima, te predstaviti ponudu za tekuću godinu.

TKO organzira Međunarodni eno – gastro festival WineRi 2018?

Marketinška agencija Aha marketing d.o.o. u suradnji s mnogim, partnerima, prijateljima, sponzorima i pokroviteljima. Ovogodišnji suorganizator festivala je Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije.

Pokroviteljstvo festivalu dali su Presjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede.

 

 

TKO izlaže na Međunarodnom eno – gastro festivalu WineRi 2018?

Proizvođači vina i likera / rakija iz Hrvatske i regije, te proizvođači delicija poput pršuta i suhomesnatih proizvoda, sira i proizvoda od mlijeka, proizvođači ulja i čokolade.

KADA se održava Međunarodni eno – gastro festival WineRi 2018?

Sam festival održava se petak 20. i subotu 21. travnja 2018. od 13:00 do 20:00 sati no uz festival se održavaju i druga događanja:

WineRi – 20.-21.4.

WineRi štajun – 28.2. – 21.4.

WineRi šetemana – 13.4. – 21.4.

WineRi WTF party – after job – 13.4. (sretan petak 13.)

WineRi WTF party – 20.-21.4.

WineRi edukacija – 20.4. 14:00, 15:30, 17:00, 21.4. 14:00, 15:30, 17:00

WineRi studentska praksa – 19.3.-23.4.

GDJE se održava Međunarodni eno – gastro festival WineRi 2018?

WineRi – u samom srcu Grada Rijeke u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka (Guvernerovoj palači)

WineRi štajun –

1. Primorska kuća (samo za proizvođače iz Primorsko – goranske županije)

2. wine & coffee bar kod Zajca

3. Klub Bačva

4. Kavana Grad

5. Boa / Privé caffe & wine bar

6. Vinoteka Frajona Rijeka

WineRi šetemana – WineRi menü

1. Restoran Kostrenka Kostrena

2. Restoran Aero steak Čavle

3. Bistro Nava Novi Vinodolski

4. Restoran Millenium Selce

5. Restoran Rubin Crikvenica

6. Restoran Burin Crikvenica

7. Konoba Karoca Crikvenica

8. Restoran Municipij Rijeka

9. Restoran “za Kantuni” Lošinj

10. Restoran Marina Lošinj

11. Kavana Grad

WineRi after job WTF party

1. wine & coffee bar kod Zajca

2. Klub Bačva

3. Kavana Grad

4. Boa / Privé caffe & wine bar

5. Vinoteka Frajona Rijeka

WineRi WTF party

1. wine & coffee bar kod Zajca

2. Klub Bačva

3. Kavana Grad

4. Boa / Privé caffe & wine bar

5. Vinoteka Frajona Rijeka

WineRi edukacija – radionice će se održati u pedagoškom kabinetu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci.

WineRi studentska praksa – Visoka poslovna škola PAR Rijeka

KOJE su teme radionica Međunarodnog eno – gastro festivala WineRi 2018?

Na radionicama će se predstaviti autohtoni proizvođači iz primorsko – goranske županije, Vinarija Iločki podrumi i Vinarija Kutjevo.

KAKO je dobio ime Međunarodni eno – gastro festival WineRi?

Ime je nastalo spajanjem vina s gradom Rijeka. Engleska izvedenica riječi vino je Wine, a Ri predstavlja Rijeku u više segmenata. Izuzev toga Winery na engleskom označava vinariju pa spajanjem i igrom tih riječi dobivamo naziv WineRi.

KAKO doći ili sudjelovati na Međunarodnom eno – gastro festivalu WineRi 2018?

Sudjelovati mogu svi zainteresirani proizvođači navedenih proizvoda do popunjenja izlagačkih pozicija. Ugostitelji, restotrateri, hotelijeri, posjetitelji mogu doći radionice do popunjenja mjesta (rezervacije na [email protected]), te na samom ulazu u festival kupiti ulaznice za posjetiti festival.

ZAŠTO se održava baš tada Međunarodni eno – gastro festival WineRi 2018?

Travanj je vrijeme vinskih festivala!

Vinogradari se mogu posvetiti promociji svojih vina i proizvoda jer je posao u vinogradu smanjen a mlada vina su spremna za tržište. Ugostiteljima je dovoljno rano da pripreme vinske karte za sezonu koje je pred njima, a posjetiteljima, onima koji su poznavatelji vinske scene odgovara rano proljetno vrijeme.

ZAŠTO je poseban Međunarodni eno – gastro festival WineRi 2018?

Rijeka kao najveći grad sjevernog Jadrana, ali i turističko tržište Kvarnera predstavlja jedno od najizazovnijih područja za proizvođače ovakvih proizvoda (prvenstveno vina, ali i likera/rakija, pršuta i suhomesnatih proizvoda, sira, ulja i čokolade). Riječka regija, misleći pritom na Primorsko – goransku ali i okolne županije, kako je rekao jedan sommelier, djevičansko je područje za vinare iz kontinentalnih ali i dalmatinskih vinskih regija. Kulturalno naslijeđe, ali i snažan gospodarski status svakako je plodno tlo za razvijanje vinske kulture i obogaćivanje svakodnevnog života tim „Dionizovim svetim kapljicama“.

Ima li WineRi 2018. humanitarni karakter?

Udruga partner WineRi 2018. je Istarska udruga Hoću – Mogu koja okuplja roditelje djece s poteškoćama u razvoju. Svi izlagači će donirati nešto od svojih proizvoda što će posjetitelji po simboličnoj cijeni od 50 kuna dobiti a taj će se iznos donirati udruzi.