Završeno 6. izdanje vinskog festivala “Dubrovnik FestiWine”

Na Sunset Beachu Dubrovnik u Uvali Lapad  u subotu 27. travnja, održana je završna večera 6. vinskog festivala Dubrovnik FestiWine

Posjetitelji, vinski zaljubljenici i turisti su od 22. do 27. travnja imali prigodu kušati više od 250 vrsta izvrsnih vina, a u dodatnom programu i sudjelovati u zanimljivim gastro – enološkim radionicama. U petak su radionice bile posvećene izvornim sortama juga – malvaziji dubrovačkoj, pošipu i grku, a u subotu prijateljima festivala –  pjenušcima „Salona pjenušavih vina Zagreb – mreže „Salon of sparkling wines“, vinima s Hvara „Ahearne Vino“ te posebno osmišljenoj radionici „Sve najbolje od slatkog“ Damira Zrna i Ivane Bralić, s kojom se na najslađi način program Festivala završio.  Cijeli su tjedan dubrovački ugostitelji pripremili posebne jelovnike, osmišljene samo za ovu prigodu u okviru „Dubrovačke vinske setemane“.

POBJEDNIK FESTIVALAQuattro Chardonnay 2018 vinarije Volarević

Pored već spomenutih događanja,  tradicionalno se tijekom Dubrovnik FestiWinea naslijepo kušalo i biralo vino koje se najbolje sljubljuje uz autohtonu deliciju, malostonsku kamenicu – a ovogodišnji pobjednik je Quattro Chardonnay 2018 vinarije Volarević. Uz atraktivan „Blind date: „In love with Ston Oysters“, održao se vinsko ocjenjivanje  „Dubrovnik FestiWine Trophy“: deset članova žirija međunarodnog sastava na čelu s enologom Bojanom Kobalom tijekom tri dana kušalo i ocjenjivalo 110 različitih vina izHrvatske, Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Italije.

Ovogodišnji pobjednik – Quattro Chardonnay 2018 vinarije Volarević uz nezaobilazne kamenice…

Najbolje vino ocjenjivanja je  Traminac ledeno vino 2012 vinarije Šimanović iz Krašića s 91,83 boda. Dubrovnik FestiWine Trophy ove je godine po prvi put dodijelio i posebne nagrade najuspješnijima –  nagrade su ručni rad od murano stakla dizajnerskog dvojca Ive Jurić i Nine Čučkovića iz studia Be craft.

Najbolje vino Festivala Traminac ledeno vino 2012 vinarije Šimanović iz Krašića i župan Dobroslavić

Popis svih ocijenjenih vina nalazi se na web stranici www.dubrovnikfestiwine.com/novost/163-rezultati-2019.

STIPENDIJE

Iznimno je važan plemenit cilj gastro spektakla „Dubrovnik FestiWine Gala“ – stipendiranje i edukacija mladih kuhara i sommeliera Dubrovačko-neretvanske županije. Svoje kulinarsko iskustvo i vještine predstavili na ovoj večeri iskusni slovenski chef Jure Tomič i domaći renomirani chef hotela Bellevue, Saša Računica, koji su zajedničkim snagama odgovorili na izazov FestiWinea i kreirali jedinstven meni na bazi pobjedničkih vina prošlogodišnjeg festivala. Na temelju javnog natječaja  Dubrovačko – neretvanske županije za dodjelu dvije stipendije perspektivnim kandidatima za usavršavanje znanja i sposobnosti u ugostiteljskoj struci, odabrani su stipendisti Dubrovnik FestiWine Challange 2019., Tony Kužnin i Nikša Karaman koji će  od  20.11-20.12.2019. učiti, raditi i stjecati nove vještine uz mentora Juru Tomiča u Brežicama, u restoranu Debeluh.

Dubrovnik se odavno pozicionirao na karti svijeta kao destinacija koju se mora posjetiti i doživjeti. Ovim festivalom nastoji se iz godine u godinu pridodati nove sadržaje gostima, koji uz nevjerojatnu povijesnu i kulturnu dimenziju grada od sada imaju priliku zaviriti i u njegovo enološko i gastronomsko bogatstvo.

 Foto: Julio Frangen