Završio je 5. Dubrovnik FestiWine

 

Jubilarna vinska obljetnica je završena, a s njom i nezaboravna iskustva i druženja istaknutih predstavnika struke s krajnjeg juga Lijepe naše, ali i inozemstva!

Na Sunset Beachu u Uvali Lapad održana je završna večera 5. vinskog festivala Dubrovnik FestiWine koji se održao u Dubrovniku u periodu od 16. do 22. travnja 2018. godine. Posjetitelji su osim vrhunskih vina imali priliku vidjeti i kušati delicije, počevši od sira, pršuta, maslinovog ulja, tune, malostonskih kamenica, pa čak i slastica. Pored izlagačkog dijela festivala, posjetitelji su mogli sudjelovati u zanimljivim gastro – enološkim radionicama poput „Gault & Millau“ masterclass radionice japanskog chefa Ippei Uemure i Salona pjenušavih vina – „Salon of sparkling wines“, ali i uživati u posebno osmišljenim menijima koje su dubrovački ugostitelji pripremili samo za ovu prigodu u okviru „Dubrovačke vinske setemane“.

Pored već spomenutih događanja, tradicionalno se tijekom Dubrovnik FestiWinea naslijepo kuša i bira vino koje se najbolje sljubljuje uz autohtonu deliciju, malostonsku kamenicu – a ovogodišnji pobjednik je Grk Bire. Uz atraktivan „Blind date: In love with Ston Oysters“, održao se i „Dubrovnik FestiWine Trophy“, na kojem je trinaest članova žirija međunarodnog sastava na čelu s enologom Bojanom Kobalom kroz tri dana kušalo i ocjenjivalo 150 različitih vina iz Hrvatske, Hercegovine, Slovenije i Makedonije. Veliko zlato, najvišu ocjenu među vinima sa zaostatkom šećera postiglo je vino Malvasija dubrovačka Karaman 2016. vinara Nika Karamana vinogorje Konavle s osvojenih 95,25 bodova.

Zanimljivost festivala je gastro spektakl „Dubrovnik FestiWine Gala“ s plemenitim ciljem, namijenjen stipendiranju i daljnjoj edukaciji mladih kuhara i sommeliera u nastajanju. Svoje kulinarsko iskustvo i vještine predstavili su iskusni slovenski chef Igor Jagodic i domaći renomirani chef Jadranskih luksuznih hotela, Petar Obad, koji su zajedničkim snagama odgovorili na izazov FestiWinea i kreirali jedinstven meni na bazi pobjedničkih vina prošlogodišnjeg festivala. Na temelju javnog natječaja kojeg je objavila Dubrovačko – neretvanska županija za dodjelu dvije stipendije perspektivnim kandidatima za usavršavanje znanja i sposobnosti u ugostiteljskoj struci, odabrani su dobitnici stipendisti Dubrovnik FestiWine Challange 2018., Ivana Beran i Dario Baule koji će na jesen provesti mjesec dana u restoranu Strelec u Ljubljani, pod stručnim mentorstvom chefa Igora Jagodica i njegovog tima.

Dubrovnik se odavno pozicionirao na karti svijeta kao destinacija koju se mora posjetiti i doživjeti. Ovim festivalom nastoji se iz godine u godinu pridodati nove sadržaje gostima, koji uz nevjerojatnu povijesnu i kulturnu dimenziju grada od sada imaju priliku zaviriti i u njegovu enološku i gastronomsku pozadinu.

 Pobjednici Dubrovnik FestiWine Trophya su:
  • Najvišu ocjenu među suhim bijelim vinima postiglo je vino Skaramuča Elegance Pošip 2016. proizvođača Dingač-Skaramuča d.o.o. vinogorja Korčula s osvojenih 91,63 boda (zlato)
  • Najvišu ocjenu među ružičastim vinima postigla su vina Bovin Ana Marija Rosé 2017. proizvođača Bovin Winery vinogorja Tikveš i Rosé Bačić 2017. proizvođača OPG Zlatko Bačić iz Blata, vinogorje Korčula s osvojenih 84,88 bodova (bronca)
  • Najvišu ocjenu među suhim crvenim vinima postiglo je vino Pinot crni 2009. proizvođača Vina Kalazić vinogorja Baranja s osvojenih 92,50 bodova (zlato).
  • Najvišu ocjenu među vinima sa zaostatkom šećera postiglo je vino Malvasija dubrovačka Karaman 2016. vinara Nika Karamana vinogorje Konavle s osvojenih 95,25 bodova (veliko zlato)
  • Najvišu ocjenu među biser vinima i pjenušcima postigao je pjenušac Misal Blanc de Noirs 2013. proizvođača Đordano Peršurića vinske podregije Istra s osvojenih 88,86 bodova (srebro).
  • Sa osvojenih 93,38 bodova (zlato) vino Bovin Imperator 2015. proizvođača Bovin Winery iz Tikveša, vinogorje Tikveš najbolje je ocjenjeno – crveno vino.
  • Sa osvojenih 92,29 bodova (zlato) Vino Dingač 2011. proizvođača PZ Dingač i vinarija iz Potomja, vinogorje Pelješac, najbolje je ocjenjeni Plavac mali, Dingač, crveno vino Dubrovačko-neretvanske županije, vino vinogorja Pelješac.
  • Sa osvojenih 91,00 bodova (zlato) Prošek Elyson 2016. proizvođača Obrt Zure iz Lumbarde, vinogorje Korčula najbolje je ocjenjeni – Grk
  • Sa osvojenih 84,88 bodova (bronca) vino Quattro Chardonnay 2017. proizvođača Vinogradi Volarević, vinogorje Neretva najbolje je ocjenjeno – vino vinogorja Neretva.

 

PR