Danas grickamo ukusne žgance s mesnim preljevom – jelo kojem je najmlađi gastro kritičar u obitelji dao ocjenu 5+!

Ovo jelo brzo je gotovo, ukusno i lagano za pripremu. Pogledajte video i trk po namirnice!

Kad od malena uživaš u hrani koju ti priprema tata kuhar, što si stariji, postaješ izbirljiviji, kritičniji… Znaš prepoznati različite začine, razlikuješ finu hranu od one manje ukusne (to se na žalost prvenstveno odnosi na školsku prehranu).  Tvoji nepci ne žele baš sve kušati (pogotovo ako kuha mama :), ali kamo sreće da u kući imamo kuhara!

Tražiš posebne menije pa ih čak i sam uvodiš u tjedni raspored obroka. Bilo kako bilo, mi roditelji spremni smo na sve  kako bi mali gastro stručnjak bio zadovoljan.

Isprobavanja nove hrane, odnosno obroka, u našoj je obitelji česta pojava, ali i tu treba biti vrlo oprezan, pogotovo zbog već spomenutog malog gurmana.

S ovim jelom pogodili smo “u sridu”! Žgance nismo dugo pripremali i moramo biti iskreni kako smo se bojali reakcije našeg kritičara. “Što je danas za ručak?”, pita naš najmlađi svaki dan. Kada je vidio da se pripremaju žganci, samo je pitao: “Hoće li to biti fino?” i ustanovio kako to nije dugo jeo i da nema povjerenja u taj ručak…

Nismo posustali od naše ideje…tim više jer je ručak morao biti brzo gotov, naravno zbog malog šefa koji je bio jako gladan.

Rezultat je bio odličan, jer smo od prvog kušanja ovog jela, isto morali raditi već nekoliko puta!

Dobar tek i Vama i Vašim najmlađima!

Za ovo jelo, bilo nam je potrebno:

-25 dag mljevenog miješanog mesa

– 1 glavica luka

– 1 – 2 veće mrkve

– 2 češnja češnjaka

– lovorov list

– 40 dag instant kukuruzne krupice (žganci)

– papar, sol

– malo mljevene paprike (po izboru)

– ulje

Jednostavnost je odlika ovoga jela. Krenemo s pirjanjem sitno narezanog očišćenog crvenog luka na malo suncokretova ulja.

Za vrijeme dok se luk pirja naribamo očišćenu mrkvu pa i nju dodamo na već zažućen luk i dalje pirjamo podlijevajući s još malo ulja.

Kada i mrkva omekša dodajemo mljeveno meso koje pirjamo dvadesetak minuta začinjavajući ga solju i paprom, lovorovim listom.

U trenutku kada tekućina koja je izašla iz mesa ispari, dodajte sitno narezan češnjak i crvenu slatku mljevenu papriku (ako volite ljuće dodajte sastojke na koje ste navikli), podlijte s malo crvenog vina i pustite da alkohol ispari .

Pripremite vodu začinjenu solju i maslacem te ukuhajte palentu. Kuhajte je desetak minuta miješajući  da se ne stvore grudice.

Uz ovo jelo odlično ide zelena salata….ili nešto slično, tko što voli 🙂

Pripremu ovog jela pogledajte na našem YouTube kanalu::