Špageti Bolognese

Svima već poznati umak koji koristimo s raznom tjesteninom, a najčešće sa špagetima i lazanjama. Uz obrok će dobro odgovarati svježa ili ukiseljena salata, a od vina možemo točiti crveno suho vino.
za 5 – 6 osoba
1 kg mljevenog miješanog mesa  (70% svinjetina, 30% junetina)
0,45 kg crvenog luka
0,1 kg rajčice koncentrata
sol, papar
0,3 l crvenog vina
1 kg špageti
Očišćeni, sitno rezani crveni luk pirjamo na ulju, kada dobije lijepu boju (10 minuta), dodamo mljeveno meso i pirjamo dok svo meso ne posivi, tada dodamo rajčicu koncentrat,  dobro promiješamo da se rajčica prožme kroz meso, dodamo žličicu šećera, zbog neutraliziranja kiseline rajčice te podlijemo sa crvenim vinom, pustimo da alkohol malo ispari. Prelijemo sa vodom, promiješamo i pričekamo da zakipi, smanjimo vatru i kuhamo oko 1 sat uz povremeno miješanje, dok višak vode ne ispari.
Kada je umak prigotovljen, dodamo skuhane i ocijeđene špagete, promiješamo,poslužimo i posipamo sa sitno rezanim svježim peršinom.
Možemo i servirati tako da na tanjur stavimo vruće špagete, a  vrh tog kupa prelijemo umakom, posipamo sa sitno rezanim svježim peršinom, a sa strane u zdjelici poslužimo ribani sir parmezan.

Be the first to comment

Leave a Reply