Aug 13

Jogurt je ukusan, ali i vrlo zdrav

Jogurt je ukusan, ali i vrlo zdrav

Koristi koje jogurt pruža našem tijelu brojne su i značajne.
Jogurt se oduvijek preporučivao se kako namirnica visoke zdrastvene i nutritivne vrijednosti. Iako su ga mnogo godina ljudi konzumirali zbog njegovog dobrog i laganog okusa, koristi koje jogurt pruža našem tijelu su veoma brojne.

Jogurt može imati različite okuse i konzistenciju, ovisno o proizvodnju, no blagodati koje nam pruža iste su. Dobro je poznato da jogurt nastaje prirodnim procesom fermentacije mlijeka uz pomoć bakterija. Djelovanjem bakterija dolazi do fermentacije pri čemu mliječni šećer (laktoza) prelazi u mliječnu kiselinu. Mliječna kiselina daje mlijeku slatko-kiseli okus i kremastu konzistenciju i “pretvara” mlijeko u jogurt.

Zbog visokih razina kalcija, vitamina i minerala, jogurt se smatra veoma važnim u svakodnevnoj prehrani. Tijelu pruža energiju, pomaže očuvati i ojačati zube i kosti, te daje potporu prirodnim funkcijama srca. Ako sve ovo nije dovoljno da ga uvrstite u svoju prehranu, onda ove slijedeće stvari zasigurno hoće:

Pomaže mršavljenju

Zbog visoke nutricističke vrijednosti, jogurt je odličan kao međuobrok ili cijeli obrok. Visoka nutricionistička vrijednost, visoka doza kalcija i malo kalorija pomažu mršavljenju. Isto tako jogurt pomaže ubrzati proces sagorijevanja masnoća, a uz sve to imat ćete više energije.

Pomaže probavi

Zato što su bakterije u jogurtu “dobre” bakterije, a zdravlje našeg želuca ovisi o zdravoj ravnoteži “dobrih” i “loših” vrsta bakterija, jogurt može pomoći uspostaviti ravnotežu u slučaju da je ona narušena.  

Pomaže očuvati prirodnu vaginalnu floru

Vaginu prirodno štiti njena flora, no ona može biti poremećena zbog bolesti, uzimanja jakih lijekova, stresa, pretjerane konzumacije alkohola i tako dalje, a tada se razvijaju  i problemi – upale i infekcije. Redovitom konzumacijom jogurta pomaže se obnoviti ili održati prirodna flora.

Pomaže u prevenciji raka

Zbog svog sastava jogurt može spriječiti razvoj enzima odgovornih za nastanak karcinoma debelog crijeva.

Pomaže osvježiti dah

Loš zadah je nešto s čime se suočavamo zbog ostatka hrane koji je razgrađuju u našim ustima. Jogurt može pomoći smanjiti razine sulfita odgovorne za loš zadah.

 

Izvor: Žena.hr

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Zdravlje - Zdravlje i hrana
E-mail Ispis PDF

Ispovijesti mladog kuhara

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com