Jan 26

Crni rižoto od sipe

Ovo jelo ne samo da je ukusno, nego je i srednje zahtjevno za pripremu, a što je najbitnije uvršteno je na popis jela gastronomske baštine Hrvatske. Uz njega možemo poslužiti neku svježu salatu, a od vina točimo crveno suho vino.
za 5 - 6 osoba
1 kg sipe
0,3 kg crvenog luka
2 češnja češnjaka
papar u zrnu, lovorov list
sol, papar
0,7 kg riže
0,15 l bijelog vina
limun
maslinovo i suncokretovo ulje
1. način
Prije nego što započnemo sa čišćenjem sipe, ogulimo i narežemo na sitne kockice crveni luk i češnjak. Očistimo sipu, operemo je i dok režemo sipu (na kockice veličine 1x1 cm) stavimo već pripremljeni crveni luk i češnjak pirjati na malo maslinovog i suncokretovog ulja, kada se ostakli, dodamo sipu i pirjamo je dok sokovi ne ispare tada dodamo još malo riblje juhe ili vode i pirjamo uz dodatak začina i smeđe vrečice koju smo izvadili iz sipe, kad postane mekanija podlijemo s bijelim vinom, pričekamo da alkohol ispari, dodajemo rižu da se malo ostakli pa pomalo dodajemo riblju juhu ili vodu i čekamo da se riža skuha. Kada je riža pri kraju dodamo i vrečicu s crnilom i probamo kakavog je okusa rižoto, posipamo sitno sjeckanim svježim peršinom i poslužimo vruće.

2. način
Kada smo očistili sipu, stavimo je kuhati u vruću začinjenu vodu (sol, paparu zrnu, limun na ploške, list lovora, crveni luk). Kad je sipa kuhana (za sat vremena odnosno o veličini sipe), ohladimo je i izrežemo na kockice. Na malo maslinovog i suncokretovog ulja pirjamo crveni luk i češnjak, kada se ostakli dodamo sipu koju smo pripremili i malo je prepržimo, podlijemo s bijelim vinom i pričekamo da alkohol ispari. Sada dodamo već pripremljenu kuhanu, a još bolje ispirjanu rižu (recept je ovdje <-link), podlijemo s ribljom juhom ili vodom, dodamo vrečicu s crnilom i smeđim umakom, začinimo solju i paprom i miješamo dok sve zajedno ne zakuha. Ako riža i sipa nisu bili skroz kuhani, pirjamo dok ne bude mekano, uz povremeno podlijevanje, malo po malo tekućine, kako riža upija.
Riblja juhu kojom podlijevate (recept možete vidjeti ovdje <-link), brzo je gotova i pravi je užitak pojesti hranu spremljenu sa takvim dodatkom.
SAVJET: Za čišćenje sipe bilo bi Vam najbolje korisiti rukavice, najbolje kirurške, jer ako se zamažete, teško ćete oprati crnilo sipe koje vam ostane po rukama i uđe ispod noktiju. Sipu lagano zarežemo nožem na dijelu gdje joj je kost i izvadimo
je. Lagano primimo glavu s krakovima i izvdimo je pazeći da ne poderemo vrečicu s crnilom. Nožem odrežemo krakove, to jest zarežemo malo iznad završetka krakova, a ispod očiju sipe. Maknemo oči i zube, koji se nalaze u središtu krakova, i operemo pažljivo krakove jer su najvjerojatnije puni pijeska i ostalih nečistoća iz mora. Kada smo izvadili sve iz tijela sipe možemo je oprati. Sada nam valja pažljivo odvojiti vrečicu crnila koja je isprepletena s ostalim organima sipe. To nam je važno radi boje i okusa rižota koji ćemo pripremiti. U sipi se nalazi još jedna, smeđa vrečica, a malo je veća od one sa crnilom. Bez ovog umaka gotovo je nemoguće napraviti dobar rižoto ili temeljac za riblju juhu. U nekim dijelovima godine u trbušnoj šupljini nalaze se i dvije bijele kuglice, to su jajašca i odlična su za prženje, nikako za izradu umaka.
Da vam ovo riblje jelo ne propadne ako poderete vrečicu s crnilom i ono se razlije svuda po utrobi, ili vam prodaju sipu koj je smrzavana i crnilo se ne da iskoristiti, kupite još koje crnilo od sipe koje prodaju posebno. Tvornički je zapakirano u vrečice, a svaka je namijenjena za 2 porcije rižota.
Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Riža - Riža
E-mail Ispis PDF

Ispovijesti mladog kuhara

PROLJETNI SEMESTAR:

Prijave za LEVEL 1 (Award in wines):

Termin 1: 21.02. i 28.02.2015 - ispit 28.02. - nakon predavanja
Termin 2: 09.05. i 16.05.2015 - ispit 16.05. - nakon predavanja (ENG)

Level 2 (Award in Wines and Spirits)
Termin 1: 21.02.; 28.02.; 07.03. i 14.03.2015 (16-20h) - ispit 28.03.
Termin 2: 07.03.; 14.03.; 21.03. i 28.03.2015 (10-14h) -ispit 11.04. (ENG)
Termin 3: 09.05.; 16.05.; 23.05. i 30.05.2015 (16-20h) - ispit 13.06.

Približava nam se najšarmantniji vinski događaj!

Prijatelji:

G.E.T. Report - TV emisija emisija o vinu, gastronomiji i turizmu

GET4U

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com