Feb 04

Jedine u Hrvatskoj proizvode – vino od breze

Jedine u Hrvatskoj proizvode – vino od breze
Brezino vino jedina u Hrvatskoj proizvodi Mirjana Malogorski iz Siska u svojoj firmi Gen, preko koje i inače redovito lansira inovativne proizvode. Teren s dvjestotinjak stabala, u Vurotama kraj Siska, kupila je prije četiri godine te bogatoj paleti proizvoda dodala još jedan.
Dodaje i aroniju
Uz breze posadili smo i stotinjak aronija. Da bi taj teren ušao u sustav eko terena bilo je potrebno tri godine. Napravili smo analizu tla i u njemu nema teških metala, a ni pesticidi se na tom području nisu koristili - ističe Mirjana. Važno joj je da su proizvodi koje nudi ekološki i djelotvorni, a svi su bazirani na ljekovitom bilju. Nešto sama uzgaja, a nešto nabavlja od domaćih uzgajivača. U brezino vino miješa aroniju koja je bogata flavonoidima, za koje znanstvena istraživanja pokazuju da su djelotvorni u liječenju brojnih oboljenja.
– Na proljeće crpimo sok i moramo paziti na uvjete u kojima to činimo. Dnevno tako možemo iz jednog stabla uzeti i deset litara soka, pa u sezoni iz jedne breze dobijemo stotinjak litara. Sok je dobar za detoksikaciju organizma, a možemo ga ostaviti i da fermentira u vino - pojašnjava Mirjana. Sok, a kasnije vino, sadrži obilje minerala koje stablo crpi iz tla, a u najvećoj mjeri ima betulina koji je dobar kod kožnih oboljenja ili pak čišćenja mokraćnih putova. Inovatorica ističe kako u njenom proizvodu nema sumpora, koji je dodatak svih kupovnih vina.
– Strogo kontroliramo čitav postupak, od crpljenja soka, preko fermentacije koja se odvija u Rimskom podrumu, kojega smo kupili samo za tu svrhu. Kada popijete vino, dobijete energiju iz prirode - poručuje Mirjana.
Problem su im carine
Iako je proizvodnja brezinog vina popularna u skandinavskim zemljama, Njemačkoj te u Japanu, u Hrvatskoj, smatra Mirjana, kaskamo za svime. Primjerice, vino od breze nije registrirano pri Zavodu za vinogradarstvo RH, jer ta institucija ne poznaje vina od ljekovitog bilja.
– Nama to ipak ne radi probleme jer svoje proizvode analiziramo na Ministarstvu zdravlja, ali zašto je problem proširiti registar? Pa u Francuskoj proizvode vino od lišća hrasta - kaže Mirjana. Svoje proizvode plasira putem internetske prodaje te u ljekarnama, a proizvodnju planira i proširiti. Gen je kupio zemljište u Industrijskoj zoni, a čeka samo da Grad Sisak riješi infrastrukturu. Tamo će sušiti i prerađivati ljekovito bilje koje dolazi isključivo iz ekološkog uzgoja. Mirjani Malogorski u svemu pomaže i kćer Helena.
– Potražnja za našim proizvodima je velika, a većinu prodamo u Hrvatskoj, iako smo izvozno orijentirani. Sada nam problem predstavljaju carinske barijere što se nadamo da će se riješiti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju - zaključuje Helena.

 

Izvor: Večernji list

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Kategorija s bocama - O vinima i prehrani
E-mail Ispis PDF

Ispovijesti mladog kuhara

PROLJETNI SEMESTAR (Zagreb, Kongresni centar Forum (Green Gold, Radnička cesta 50):

Prijave za LEVEL 1 (Award in wines):
Termin 2: 09.05. i 16.05.2015 - ispit 16.05. - nakon predavanja (ENG)

Level 2 (Award in Wines and Spirits)
Termin 3: 09.05.; 16.05.; 23.05. i 30.05.2015 (16-20h) - ispit 13.06.

Split, Radisson Blu Resort (Put Trstenika 19, 21000 Split) (Proljetni semestar 2015.)

Level 1 (Award in Wines):
Termin 1: 21.03. i 28.03.2015 (10-13h) - ispit 28.03. nakon predavanja

Level 2 (Award in Wines and Spirits):
Termin 1: 21.03.; 28.03.; 04.04. i 11.04.2015 (16-20h) - ispit 25.04.2015

Približava nam se najšarmantniji vinski događaj!

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com