Kiseljenje krastavaca i ostalog povrća

8
views
Priprema zimnice nije  zahtjevan posao, a domaće je domaće.Uz staklenke i posude u kojima ćete kuhati, opskrbite se čistim kuhinjskim krpama i krenite u izradu svoje zimnice.
5 kg krastavaca (manjih)
3 l vode
1,5 l alkoholnog octa (10%)
0,125 kg šećera
0,125 kg soli
papar u zrnu
svježi kopra
sjeme gorušice

Zajedno prokuhamo vodu, ocat, šećer i sol. Krastavce dobro operiemo i ocjedimo na krpi. U prokuhane staklenke stavimlo nekoliko zrnca papra, manju stabljiku kopra, gorušice, te gusto poslažemo krastavce koje  prelijevamo vrućim octom.
Odmah zatvorimo staklenke koje stavimou lonac s vrućom vodom na pasterizaciju ili u pećnicu na 90oC na 35 minuta. Nakon toga pustimo da se staklenke s krastavcima ohlade, te ih spremimo na hladnije i tamnije mjesto.
Na isti način pripremamo paprike i feferone, no njih je potrebno prije obariti u vrućoj vodi, tek toliko, dok voda opet prokuha.
Priprema miješanog povrća

 

1 kg kupusa
1 kg krastavaca (manjih)
1 kg mrkve
0,7 kg paprike
cca 2l alkoholnog octa (5%)
sol, šećer
papar u zrnu
lovorov list
Prije početka pripreme povrća stavimo zakuhati dosta vode. Svježi kupus očitimo od vanjskih listova, i korijena pa ga narežemo na rezance ili ga naribamo. Oprane i očišćene krastavce narežemo na ploškice. Mrkvu, oguljenu, očišćenu i opranu možemo narezati isto na kolutiće (ploškice) ili na štapiće. Očišćene i oprane paprike narežemo na štapiće veličine kao što smo narezali i mrkvu. Sada kada nam je povrće spremno, papriku, mrkvu i kupus kratko prokuhamo, pa kad voda ponovo zakipi, izvadimo van i dodamo krastavce, koje isto prokuhamo te kad i oni prokuhaju dodamo ih ostalom povrću, dobro promiješamo i poslažemo u staklenke. Po vrhu svake staklenke rasporedimo malo papra u zrnu i lovorov list. U 5% alkoholni ocat umiješamo sol i šećer, ulijemo u svaku staklenku i pričekamo da se tekućina prožme, pa dolijemo da prekrije povrće, zatvorimo staklenke poklopcima i pasteriziramo ih u pećnici ili u posudi na štednjaku u toploj kupki. Ovako pripremljeno povrće možemo upotrijebiti već nakon mjesec dana stajanja u tamnom, suhom i hladnijem prostoru.

 

Be the first to comment

Leave a Reply