Diljem Slavonije otkazuju se svinjokolje zbog prekomjerne mršavosti svinja

Kolinje je jedan od endemskih običaja koji krase našu domovinu. To je stari narodni običaj povodom kojeg se prijatelji druže, obitelji budu ponovno na okupu i na kraju svi skupa veselo piju i banče do kasno u noć.

Međutim stvari nisu baš tako sjajne kao nekada, pa se javnosti danas obratio A.M.(29), član udruge slavonskih svinjara:

– Ove godine smo, nažalost, primorani otkazati kolinje. Svinje su mršavije od nekih stanovnika Slavonije, pa nikako nema smisla. Morat ćemo otkazati za iduću godinu. Nekada je bilo drukčije, znali smo ugojiti svinju za klanje već u osmom mjesecu, a pogledajte sada ovaj jad. Od ove svinje, koja je iz jednog od mojih najkvalitetnijih legla, ne mogu dobiti ni 20 deka parizera, a kamo li kulene, šunke, krvavice, slaninu… Ovo više nije za ljude. Moja se obitelj od pamtivijeka bavi svinjogojstvom i nikada se ovako nešto nije dogodilo.

Sličnu priču ispričao nam je i I.R.(33).

– Moje svinje, ove godine, to je jedna čista katastrofa. Evo jedina debela svinja koju imam u dvorištu je ovaj tamo, Milan, a on je tako debeo samo zato što čitavu godinu krade ono malo hrane od drugih. Neke slabije svinje su već uginule od gladi, neke se umiljavaju Milanu ne bi li im sačuvao dio obroka, ali ostale su sve totalno rezignirane, hodaju okolo, kao da same izazivaju nož. Što ću ja klati svinju kada ima 50 kila? Za što? Trebat će pričekati još godinu, možda iduće godine stvarno bude bolje, a onda ćemo fino odraditi posao.

Sve u svemu, u Slavoniji muk, tišina. Nakon obaveze registriranja kotla za rakiju, Slavoncima sada propada i kolinje.

– Najbolje da svinjama damo noževe i one pokolju nas, biti Slavonac više nema veze s onim kako je nekad bilo. Pa kako ću registrirati kotao, s kojim novcima, kada mi je ove godine sve usjeve poplavilo, svinje su mi kosturi a od njih živim – rekao je razočarani A.M.

(reporter: J.B.)

Izvor: News Bar

Be the first to comment

Leave a Reply