Mladenci proslavili vjenčanje spaljivanjem mrtvih svinja

Marin je zaprosio Maju nakon što je shvatio da je ona jedina žena na svijetu s kojom želi biti do kraja života, a da je ujedno i trudna. To je bila velika sreća u obitelji Radaš iz malog mjesta na obali Jadranskog mora zvanog Šibenik, te su roditelji odmah organizirali svatove.

– Stiglo je nekoliko stotina gostiju. Većinom obitelj, rodbina, familija, krv nije voda, voda nije vino, prijatelji, poznanici i poznati. Došao nam je pjevati Jole – pohvalio se otac od mlade.

Nakon vjenčanja u crkvi Svetog Dizme, prvog sveca i zaštitnika razbojnika i lopova, svatovi su otišli na imanje Markovih roditelja u zaleđe, gdje je krenulo slavlje.

U jednom trenutku dogodilo se nešto zaista morbidno. Gosti su zapalili vatru i na njoj spalili mrtvu svinju.

– Bilo je čudovišno, izvadili su to truplo iz škrinje, posve masakrirano. Odrezane glave, izvađenih organa i posve iscijeđeno od krvi. Onda su ga nabili na kolac i zavrtjeli iznad vatre da se peče. Bilo je stravično – potvrdio je ovu priču konobar koji je radio na svadbi.

Ceremonija je kasnije nastavljena ritualnim jedenjem svinjske lešine, probavljanjem iste, te transformiranjem te svinje u svojoj trbušnoj čakri u novi element, koji se onda vraća nazad Majci Zemlji. Većina gostiju nastavila je plesati opijeni alkoholom do ranojutarnjih sati.

Trend spaljivanja mrtvih svinja je u uzlaznoj putanji, tvrde u MUP-u.

Reporter: Zlatko Kefelja

Izvor: News Bar

Be the first to comment

Leave a Reply