Valentinovo postaje prijestupni blagdan!

Ovu inicijativu je podržalo 25 stranaka s nazivom HSP (HSP 1861., 1945., 1990., 1991, HSP dr. Ante Starčević, HSP dr. Otac Djedovine itd.), kao i Matica hrvatska, Hrvatsko žrtvoslovno društvo te nekoliko nebitnih i ugašenih političkih stranaka.

Hrvatska biskupska crkva (podružnica Vatikanske sveopće crkve) na čelu sa apostolskim nuncijem u Hrvatskoj, Josipom kardinalom Bozanićem, iznijela je zanimljiv prijedlog koji se tiče skoro nadolazećeg Valentinova.

– Svjedoci smo da je taj jedan dan, koji bi trebao biti posvećen ljubavi, postao isuviše iskomercijaliziran i iskonzumiran, a sa svakom nadolazećom godinom, stvari postaju sve lošije i gore. Stoga smo Vatikanu uputili prijedlog da se Sv. Valentin pomakne na datum 29. veljače.

Naravno, to sa sobom povlači činjenicu da će dan biti obilježen svake prijestupne, dakle, svake četvrte godine – ali, to je bio i glavni cilj ovakvog prijedloga. Tim činom želimo smanjiti pomamu izražavanja ljubavi putem kupovanja nebrojenih raznolikih, uobičajeno srcolikih darova. Umjesto trošenja novaca u tu svrhu, ljudi mogu dati svoj prinos za obnovu crkve ili gradnju nove, za obnavljanje župnog dvora, pretplatiti se na naša tiskana izdanja i tome slično u rasponu od tri godine, a onda četvrtu godinu, 29. veljače, mogu darivati one koje vole.

Pri tom osobito naglašavamo da Biskupska crkva u Hrvata i dalje ne podržava izražavanje ljubavi između istospolnih osoba, pa bilo to i uz pomoć kondoma, srca ili poklona. Naročito se protiv prakticiranja lezbijske ljubavi protive naše časne sestre u samostanima, stoji u njihovom priopćenju.

Ovu inicijativu je podržalo 25 stranaka s nazivom HSP (HSP 1861., 1945., 1990., 1991, HSP dr. Ante Starčević, HSP dr. Otac Djedovine itd.), kao i Matica hrvatska, Hrvatsko žrtvoslovno društvo te nekoliko nebitnih i ugašenih političkih stranaka.

Na sveopće iznenađenje, novoosnovana Radnička fronta podržavala je inicijativu apostolskog nuncija Bozanića, ali uz uvjet da se 29. veljače proglasi blagdanom – tj. neradnim danom. ‘Hrvatski radnici i djelatnici zaslužuju ljubav od svoje države za koju djelatnuju’, kaže se u priopćenju fronte.

Satirični list ‘Vjesnik’ je na svojoj naslovnici donio vrlo kritičan tekst o ovom postupku crkvenih vlasti, posprdno je nazivajući ‘najvećom reformom kalendara od uvođenja gregorijanskog računanja vremena.’

Ovdašnje crkvenoslovne vlasti smatraju da će Vatikanu trebati 1 460 plus jedan dan(znači, četiri godine) da razmotri i donese odluku. Dotad, ostaje status quo. A zaljubljenima je ionako svejedno.

Izvor: News-bar

Be the first to comment

Leave a Reply