Koromač, komorač ili morač bitno je da je ukusan i zdrav

Kao što se može zaključiti iz prosudbe o raširenosti imena koromač, komorač i morač kojima pučanstvo otočnih, priobalnih i primorskih područja Hrvatske naziva biljku Foeniculum vulgare, najrašireniji oblik je koromač, koji se i u pisanoj građi javlja prvi – polovicom 15. st.

Od zelenih čvrstih dijelova koromača nema neke izravne koristi nego se koristi za obogaćivanje umaka i juha.

Kad smo već kod juhe, napravite od njega krem juhu, a kao dodatak na tavi prepržite repiće kozica pa zajedno s njima i kockicama prepečenog kruha ili tosta imate izdašnu juhu.

Nešto deblje narezani koromač možete pohati ili pridružiti pirjanom povrću koje uptrijebite kao prilog mesnim pečenjima odnosno mesu ili ribi sa žara.

Kombinirati ga možete i u prilozima s bobom i raštikom, a dobro će podići okus raznih variva kelja, poriluka,mahuna, kupusa, a i graha, graška, leće ili slanutka.

Bijeli dio koromača narežite na listiće pa je umiješajte kao salatu s matovilcem, radičem, rukolom, zelenom salatom, a zbog igre s bojama možete im dodati i rajčice, svježe krastavce pa čak i avokado. Ovakvu salatu blago začinite solju, maslinovim uljem i s malo limunovog soka ili vinskim octom.

Za probavne tegobe od sjemenki koromača kuha se čaj.

I na kraju sjemenke koromača sastav su poznate kineske mješavine začina u kojem je sečuanski papar, kineski cimet, klinčić i zvjezdasti anis.

Koromač ili slatki kopar

Oblik komorač ograničen je na zadarsko, šibensko i neznatnim dijelom na splitsko zaleđe te na sjeverozapadni dio neretvanske doline, dok je oblik morač ograničen na područja koja se pružaju jugoistočno i jugozapadno od jugoistočnog dijela Neretvanske doline. Kako je dosadašnja uporaba tih imena u nesuglasju s njihovom raširenošću u narodu i u zemlji, valja to uskladiti s raširenošću tih imena u zemlji. To znači da su koromač, komorač i morač hrvatska narodna mjesna imena za istu biljnu vrstu, a to je Foeniculum vulgare, no prednost valja dati najraširenijem obliku, a to je koromač, i to ime valja uvesti i u botaniku, i u književni jezik, i u hrvatski leksički korpus kao standardno ime, dok komorač i morač valja uzeti kao dijalektalna imena.

Izvor: Hrčak Portal znanstvenih časopisa Republike Hrvatske