Put oko svijeta u 80 pića

Ovih dana bespućima virtualne zbiljnosti kola infografika obećavajućeg naziva Put oko svijeta u 80 pića (Around the World in 80 Drinks), međutim, kad otvorite dotičnu stranicu početno oduševljenje prestaje i počinje čuđenje onim što je tamo nadrobljeno.

Prvo, kad vam naslov najavi osamdeset pića, onda očekujete da će tamo biti isto toliko RAZLIČITIIH napitaka, a umjesto toga naći ćete pregolemo mnoštvo čajeva, gomilu rumova, a potpuno isti destilati pojavljuju se kao schnaps (Njemačka), Rakija (Slovenija, Bosna) i Palinka (Mađarska). Da je rakija (rakia!!!) piće karakteristično za Sloveniju i Bosnu je također diskutabilno, jer prava rakija je u Srbiji, a u Bosni je – brlja. Uza sve drugo, tu je i jedan koktel – Mojito, što ne znam baš bi li se moglo priznati kao regularan prilog.

No, držimo se mi piva, a tu ima jedna činjenica koja ovu infografiku potpuno devalvira. To je da su uz dvije najveće i najvažnije svjetske pivske sile kao karakteristična pića navedene žestice, a ne pivo. Radi se naravno o Njemačkoj i Češkoj – kod Njemačke je to schnaps a kod Češke Becherovka.

Naravno da je to problem kad se tako pojavi zemlja za koju su karakteristična dva pića, a oba općepoznata, a i točno je da je Becherovka slavan i autohton proizvod, ali ipak nacionalno piće Čeha je samo jedno, a to je pivo. Uostalom, kako objasniti da je za sedam zemalja kao karakteristično piće navedena određena marka piva, a sve odreda piva tipa zlatnog lagera, odnosno svijetlog piva donjeg vrenja, koje je izmišljeno u Češkoj i dobilo općeprihvaćeno ime po gradu Pznju u kojem je prvi put skuhano, a za Češku to, eto kao nije tipično.

Evo: Kuche Kuche (Malawi) – pale lager, Castel Stout (Cameroon) – totalna katastrofa, jer na ilustraciji sigurno nije stout, a za tu državu karakterističniji je Castel Beer, koji je – lager, na što uostalom i liči ovo pivo na slici. Celtia (Tunis) – pale lager, Hinano beer (Tahiti) – pale lager, Mosi (Zambija) – pale lager, VB Beer (Victoria Beer Australija) – lager, Wadadli (Antigua) – pale lager. Plus Guinness (Irska) – stout. Sapienti sat!

Izvor: Pivnica

Be the first to comment

Leave a Reply