Ljekovite mogućnosti hladne vode

Obična hladna voda svima nam je dostupna, a njezine ljekovite mogućnosti su brojne…
Ublažuje stres – ako imate problema s nervozom i uzbuđenjem, preporuča se umivanje lica hladnom vodom. Ova tehnika smanjuje reakciju tijela na stres. Hladna voda pomaže regulaciju tjelesne topline, usporava otkucaje srca, te reducira anksioznost prilično brzo.
Sjajna kosa – pranje kose hladnom vodom može je učiniti sjajnijom. Naime, hladna voda u kombinaciji sa zrakom pomaže ojačati kutikulu (unutarnja ovojnica dlake) kose, a na taj se način svjetlost bolje reflektira.
Mršavljenje – dugo se debatiralo o ovoj metodi, a sada je podržava i znanost. Oni koji je odluče iskušati, mogu očekivati sagorijevanje 70 ekstra kalorija dnevno.
Glavobolja – konzumacija vode može vam pomoći da lakše podnesete glavobolju, no jednom kada je šteta učinjena, nećete očajavati. Što učiniti? Jedan od trikova je naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom. Ukoliko vam je ova metoda previše neugodna možete isprobati i sljedeći savjet: namočite gazu u hladnoj vodi i položite ju preko čela. Ovo također može pomoći u olakšavanju glavobolje.
Poticanje cirkulacije i oporavak mišića – naizmjenično izlaganje toploj i hladnoj vodi može poboljšati cirkulaciju s obzirom da topla voda potiče dotok krvi u kožu kako bi se zaštitili organi, dok hladna voda tjera krv u organe i tako održava toplinu. Hladna voda također je tajna mnogih profesionalnih sportaša koji na ovaj način potiču oporavak mišića, smanjujući upale i oticanje.

 

Izvor: http://metro-portal.hr

Be the first to comment

Leave a Reply