Ne kucaj se s Mađarom

Ide to uz sva alkoholna pića, ali uz pivo nekako najbolje i najneizostavnije. Kucanje. S pivom, naročito ako je u krigli ili još bolje mazu, to je i poseban užitak, a mnogi pivski drugovi imaju čitave male rituale posebnog kucanja. No, pri tom valja na umu imati da se nikada ne treba kucati s Mađarom.

Naime, kako ćete naći u mnogim povijesnim izvorima – Mađari se s pivom nikad ne kucaju, no na mnogim od tih mjesta nećete naći i objašnjenje zašto je tomu tako. A običaj da se s pivom ne kuca u Mađarskoj datira od današnjeg dana 1849. godine i na taj događaj podsjetilo nas je na svojoj facebook stranici Hrvatsko-češko društvo.

Naime, 6. listopada 1849. godine smaknuto je trinaest generala koji su zapovijedali mađarskom vojskom u revoluciji 1848./49. Egzekuciju su izvršili austrijski zapovjednici kao odmazdu za izdaju u ratu za samostalnost Ugarske od Austrije. Smaknuće je izvršeno u gradu Aradu, tada pod mađarskom upravom, a danas u sastavu Rumunjske, pa se smaknuti genereli nazivaju „trinaest aradskih mučenika”.

Ostalo je zabilježeno da su austrijski zapovjednici za vrijeme dok je streljački vod izvršavao egzekuciju proslavljali pobjedu kucajući se kriglama piva, pa su se Mađari zakleli da se 150 godina neće kucati s pivom. Tih sto pedeset godina prošlo je 1999. godine, ali u Mađarskoj se i dalje smatra nepristojnim kucanjem pivskom čašom ili kriglom.

Izvor: Pivnica.net

Be the first to comment

Leave a Reply