Luksuzna ruska salata

Kada Vam nakon ručka ostane pečene piletine, ohladite je i uz povrće i šunku napravite izdašnu salatu, koja može poslužiti i kao samostalan obrok uz prepečeno pecivo ili neki ukusan kruh.

za 4 – 5 osoba

0,5 kg pilećeg mesa

0,2 kg prešane šunke (u komadu)

0,25 kg kiselih krastavaca

0,5 kg majoneze

0,2 kg mrkve

0,2 kg graška

0,2 kg krumpira

1 limun

sol, bijeli papar

Nakon što odaberemo ravnomjerno velike krumpire i operemo ih, stavimo ih kuhati u posoljenu vodu. Ako je grašak svjež, proberemo ga i očistimo, te stavimo kuhati u vruću posoljenu vodu (konzervirani properemo u cjedilu pod puno hladne tekuće vode). Mrkvu  očistimo od ljuske, narežemo na manje kockice i stavimo kuhati u posoljenu vodu. Ako nemamo pečene piletine, ispečemo, na tanje narezano, potučeno i začinjeno meso čak i prije negoli što krenemo s obradom povrća (meso mora biti dobro ohlađeno prije miješanja s ostalim povrćem i majonezom, kako ne bi došlo do otapanja majoneze i grijanja salate). Kada se krumpir skuha, stavimo ga pod vodu hladiti te kada ga već možemo držati u ruci ogulimo ga od kore i očistimo od očica, narežemo na kockice i ostavimo da se još hladi. Kuhanu mrkvu, isperemo pod puno hladne tekuće vode isto kao i grašak. Kisele krastavce, ocijeđene od tekućine narežemo na kockice kao i prešanu šunku. Kada vidimo da su sve namirnice dobro ohlađene, prebacimo ih u zdjelu u kojoj ćemo ih miješati, istisnemo sok od limuna, ocijedimo ga i sve zajedno s majonezom primiješamo te začinimo solju i paprom. Probamo kakvog je okusa i prebacimo u posudu za posluživanje.

Kod ovakvih salata bilo bi dobro da odstoje neko vrijeme u hladnjaku. Time se salata dodatno ohladi, a povežu se i isprepletu različiti okusi namirnica. Uz prepečno pecivo ili kruh, poslužimo i polusuho dobro rashlađeno bijelo vino.

Be the first to comment

Leave a Reply