Savijača s crnim trubama

Ako u šumi naiđete na ovu ukusnu gljivu, možete je pripremiti kao savijaču. Nije zahtjevno jelo, ali ipak, ako niste iskusan gljivar provjerite kod nekoga tko se razumije, jeste li ubrali pravu gljivu!

za 2 – 3 osobe
0,5 kg crnih truba
0,1 kg crvenog luka
1 češanj češnjaka
0,2 kg špeka
0,15 l bijelog vina
0,5 kg krumpira
suncokretovo ulje
kore za savijače
sol, papar
1 jaje (žumanjak)

 

Nakon što krumpire operemo, ogulimo i opet operemo, narežemo ih na manje kockice, pa ih stavimo u posoljenu vodu. Kada zakipe oberemo pjenu i kuhamo dok se ne skuhaju (10-15 minuta). Špek narežemo na sitnije kockice, pa ga sa očišćenim, sitnije narezanim crvenim lukom i češnjakom prepržimo na malo ulja. U međuvremenu pripremimo gljive; bilo bi dobro oprati ih, (ali iskusni kažu da se gljive ne peru!!!!nisam siguran, koja sve životinja šumom prođe pored njih, pa da ih ni ne pogleda????????), narežemo ih na listiće i dodamo na ostakljeni luk i špek. Malo propirjamo (5 minuta), podlijemo s malo bijelog vina i pustimo da alkohol ispari. Propirjamo još dok cijela smjesa ne ostane bez tekućine, pa dodamo ocijeđene kockice kuhanog krumpira, dobro promiješamo i napunimo kore (2) za savijače do 1/3 širine, zamotamo (kao palačinku) i položimo u namaštenu posudu za pečenje. Ovaj postupak ponovimo koliko još imamo smjese, vrhove kora premažemo razmućenim žumanjcem i stavimo peći u prethodno zagrijanu pećnicu 180°C na desetak minuta. Kada se kore lijepo zarumene, izvadimo iz pećnice, malo ostavimo ohladiti, pa lijepo ukoso narežemo. Uz jelo možemo poslužiti kislelo vrnje, a točimo crveno polusuho vino.

Ako ste nabrali puno gljiva ove vrste, možete ih i ukiseliti. Postupak kiseljenja je kao i s ostalim povrćem; zakuha se vodom razrijeđeni zasoljeni ocat, koji se malo ohladi. Za to vrijrme slože se oprane gljive u staklenku, te se ohlađenom tekućinom preliju gljive, koje možete koristiti u roku mjesec dana. Zato na staklenci napišite datum kiseljenja.

Još jednom upozorenje: ako ste amater gljivar, obratite se za pomoć u slučaju da niste sigurni koju ste gljivu ubrali. Za svaki slučaj prije kuhanja ostavite jednu gljivu kao uzorak, ako Vam kojim slučajem pozlije!!!

 

 
 
Autor Albin Schmalfuß – Führer für Pilzfreunde : die am häufigsten vorkommenden essbaren, verdächtigen und giftigen Pilze / von Edmund Michael ; mit 68 Pilzgruppen, nach der Natur von A. Schmalfuss [1] https://dx.doi.org/10.5962/bhl.title.3898, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1229007
 
 
 
 

 

Be the first to comment

Leave a Reply