Pirjana riža

Ovo su osnovni načini pripremanja pirjane riže. Osim toga, kada pripremate rižu u pećnici, možete u očišćenu glavicu luka zabosti i par klinčića, te luk staviti u sredinu posude za pečenje.

1 kg riže

0,3 kg crvenog luka

0,2 l bijelog vina

sol, papar

maslinovo ili suncokretovo ulje

Kada smo luk očistili i narezali na sitne kockice stavimo ga malo propirjati na maslinovo ili suncokretovo ulje pazeći da nam ne prigori. Kada se malo propirja, dodamo očišćenu rižu i ako je malo ulja, dodamo još malo da se riža ostakli, kad je ostaklimo, podlijemo s bijelim vinom i pričekamo da alkohol ispari, pa dodamo litru vode (ova je količina vode potrebna da se riža pripremi za daljnje pirjanje i pripremu jela koja zahtijevaju daljnje ukuhavanje vodom ili temeljcem), za skroz ispirjanu rižu treba doliti oko 2,5-3 litre vode. Sada kada zakipi, promiješamo, smanjimo vatru i kuhamo na laganoj vatri oko 25 minuta dok svu tekućinu riža ne popije.

2. način

1 kg riža

maslinovo ili suncokretovo ulje

sol, papar

Očišćenu rižu prebacimo u posudu za pečenje (dublju), prelijemo sa 2,5 l vode, pouljimo, začinimo solju i paprom, i stavimo u pećnicu na 180°C 20-25 minuta. Kada prođe neko vrijeme pogledajte u koliko još treba da riža upije svu vodu i probajte tvrdoću zrna riže, pa procijenite koliko još treba, jer nisu sve pećnice iste.

Be the first to comment

Leave a Reply