Zašto morate posoliti tjesteninu prije kuhanja?


Ako za kuhanje tjestenine koristite lonac od inoksa, možda ćete s vremenom primijetiti određena oštećenja. To je u samoj osnovi oblik korozije nastao zbog interakcije klorida u soli, kisika u vodi te kroma od nehrđajućeg čelika. No taj proces vrlo lako možete spriječiti ako vodu za kuhanje tjestenine posolite tek nakon što zakuha. Naime, soljenjem hladne vode navedeni elementi imaju znatno više vremena za interakciju, a ako vodu posolite tek nakon što zakuha u vodi, neće biti prisutno dovoljno kisika za odvijanje navedene reakcije. Stoga, uvijek solite vodu nakon što zakuha, piše Huffington Post.
Iako mnogi smatraju kako soljenje vode ubrzava proces kuhanja tjestenine, tu priču ne podupiru znanstveni dokazi. Zapravo jedini razlog zašto se tjestenina soli je zbog okusa tjestenine. Posoljena voda daje okus tjestenini iznutra prema van jer tjestenina upija vodu, što pak dovodi do ukusnije tjestenine. Bez obzira koliko ukusan umak napravili, tjestenina je zapravo temelj oko kojega gradite ostale okuse. Stoga, ako je tjestenina sama po sebi bezukusna, i cjelokupno će jelo biti takvo.

Dodatni bonus je i to što pravilnim soljenjem tjestenine umake i ostale priloge nećete morati previše soliti. A ne treba vas zabrinjavati količina soli koju ubacite u lonac prije kuhanja tjestenine, jer će većina ionako otići kada procijedite tijesto.

Koliko je soli zapravo potrebno staviti u vodu za kuhanje tjestenine? Ne postoji neko univerzalno pravilo, no ako su vam potrebne detaljne upute, najbolje je slijediti one Marcelle Hazan. Ona navodi kako na svakih pola kilograma tjestenine treba staviti oko žličicu i pol soli. No sol je stvar ukusa, stoga se slobodno poigrajte i odredite količinu koja vam najviše odgovara.

Autor: M. Š.

FOTO: Thinkstock / Guliver/Thinkstock Thinkstock (Foto)

Izvor: T – portal

Be the first to comment

Leave a Reply