Što sve može kockica čokolade?

Tamna je čokolada prava superhrana

Sve veći broj znanstvenih dokaza pokazuje kako je čokolada nova superhrana, zahvaljujući svom sadržaju antioksidansa. Međutim, nije svaka vrsta čokolade jednako zdrava – ciljajte na onu tamnu s većim udjelom kakaa. S količinom antioksidansa, tamna čokolada može stati uz bok acai bobicama, brusnicama, borovnicama ili šipku, poznatim zdravim namirnicama koje čuvaju naše zdravlje i predstavljaju ključ dugovječnosti.
Do ovog su zaključka došli istraživači poznatog kanditora Hersheyja, koji su zaključili kako tamna čokolada i kakao prah imaju 30.1 miligram flavonola po gramu, za razliku od super voća koja su prosječno imala deset miligrama.

“Ove tvari pomažu arterijama očuvati zdravlje i štite od krvožilnih bolesti. Kada tražite nešto slatko za grickanje, komadić tamne čokolade je vaš najzdraviji izbor”, tvrdo dr. Suzanne Steinbaum i Bolnice Lenox Hill u New Yorku.

Čokoladom se oduprite bolesima srca

Istraživanjima je dokazano kako konzumacija čokolade može smanjiti krvni tlak, povećati elasticitet žila i smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara. Upravo su flavonoidi zaslužni za ove dobrobiti koji uništavaju slobodne radikale.

Zaustavite kašalj

Južnokorejski istraživači su uvjereni kako čokolada može pomoći u suzbijanju upornog kašlja! Trenutno provode kraju kliničku studiju lijeka koji sadrži teobromin, sastojak koji se prirodno nalazi u kakaovcu i samim time čokoladi. Ukoliko se istraživanje pokaže uspješnim, ovaj bi se lijek mogao plasirati na tržište u roku od dvije godine. Ne samo da je teobromin zaslužan za dobar osjećaj koji ostaje nakon grickanja čokolade, već smanjuje aktivnosti u dijelu mozga koji podražuje dišne organe i najveći dio probavnog sustava.

Protiv povišenog kolesterola

Umjerena konzumacija tamne čokolade može smanjiti razinu lošeg kolesterola kod osoba koje već imaju određene faktore rizika za razvijanje srčanih bolesti. U istraživanju objavljenom u časopisu American Journal of Clinical Nutrition stručnjaci Kineske Akademije medicinskih znanosti su se koncentrirali na način na koji kakao utječe na tjelesnu masnoću, tj. lipide.
Ispitanici koji su jeli kakao s 260 miligrama polifenola, antioksidansa koji se obično nalazi u biljkama, imali su najveće dobrobiti kada je u pitanju snižavanje lošeg kolesterola. Količina odgovara čokoladici od 35 grama.

Piše: K. Horvat

Izvor: Ordinacija

Be the first to comment

Leave a Reply