Šurlice sa čvarcima i špekom – iznenađenje za Malog šefa!

Bio je to jedan od onih dana kad se ručak mora smisliti brzo, jer mali kritičar uskoro dolazi iz škole…

Bio je to jedan od onih užurbanih dana…. auto-mehaničar je zakazan za 8, serviser za perilicu rublja dolazi u 10 i još poneki posao sa strane, sasvim je normalna stvar.. Normalno je i to da su svi servisi kasnili, a dodatni poslovi samo su se nizali. Školsko zvono samo što nije označilo zadnji sat…. Vrijeme ručka opasno nam se približilo!

Mali šef gladan kao vuk uskoro stiže kući!

Odlučili smo se za jednostavnu varijantu ili bolje rečeno, varijantu brzog jela od namirnica koje smo imali!
Pogled u hladnjak… čvarci, sir, špek… pa moglo bi se nešto i smisliti…. Ima i šurlica! I tako smo krenuli raditi brzi ručak!!

Odmah s ulaza čujemo: “Što je danas za ručak?”
“Šurlice s čvarcima i špekom.” “Molim? Što je to?”, pita začuđeno gladno dijete.

“Znaš, jeo si to, nešto slično.. fino je!”
“Ajde, baš me zanima!”, rekao je Mali šef vrlo odlučno te dodao : “Ako su čvarci unutra, možda i bude dobro.”

I sve je prošlo super! Ručak je dobio peticu, tanjur se dvaput punio i sad znamo i za u buduće! Čvarci i špek uvijek su in!

Dobar Vam tek!!

Namirnice za ovo jelo za 4 osobe:

0,3 kg crvenog luka

0,3 kg hamburgera (špek, panceta, slanina)

0,2 kg čvaraka

0,1 kg maslaca

0,4 l mlijeka

0,4 kg svježeg kravljeg sira

sol, papar

crvena slatka mljevena paprika

malo suncokretovog ulja

0,4 kg šurlica

ketchup za dekoraciju

Vodu za šurlice stavimo prokuhati i dok čekamo počinjemo s pripremom umaka: na mlo maslaca stavimo propirjati sitno narezani očišćeni crveni luk. Kada on malo omekša dodamo mu špek hamburger rezan na prutiće. Kada se špek malo proprži dodamo grubo nasjeckane čvarke koje ne moramo predugo pržiti. U to vrijeme zakuhala je voda, koju malo posolimo i pouljimo te stavimo kuhati šurlice i kuhamo ih koliko je navedeno od proizvođača.

U posudu u kojoj smo pirjali luk, hamburger i čvarke dodamo mlijeko i svježi kravlji sir, začinimo solju i paprom te dodamo crvenu mljevenu slatku papriku (možete dodati i ljutu papriku, ako volite ljuće!) i sve dobro promiješamo. Kuhanu tjesteninu procijedimo, dodamo u umak, dobro izmiješamo i poslužimo na ketchupom ukrašene tanjure. (ketchup daje kiseline koje dobro odgovaraju uz ovo jelo!)