Aukcija bijelog tartufa sa zaradom većom od 420 000 eura! – posjetili smo jedan od najvećih svjetskih sajmova tartufa

Na aukciji je prodan tartuf od 1.005 grama za impresivnih 120 000 eura!

89. International Alba White Truffle Fair održao se od 5. – 24. 11. u talijanskoj Albi, gradiću u južnom Piedmontu.

Sajam koji svojom dugogodišnjom tradicijom potvrđuje kvalitetu i ove je godine nadmašio sva očekivanja! Posjetitelji su stizali iz cijelog svijeta, jer sudjelovati na ovom sajmu, obići ga, i u konačnici, kupiti tartuf s certifikatom, za sve zaljubljenike ove neobične i tajanstvene prehrambe delicije, predstavlja posebno iskustvo. I zaista je posebno iskustvo prošetati sajmom, vidjeti sve te proizvode od tartufa, uživati u njima… Cijene su uobičajene za ovu vrstu proizvoda. Znamo da za luksuznu robu uvijek treba izdvojiti nešto više novca.. No isplati se, pogotovo ako ste gurman.

Sajam je obuhvaćao cijeli niz popratnih programa. Uz prodajni dio, tu su bile i posebne večere, kulinarske radionice, degustacije vina, predavanja, posebni gosti… Ukratko, riječ je o sajmu koji se isplati vidjeti!  Najzanimljivi dio sajma odnosio se na aukciju bijelog tartufa, najskuplje, ujedno i najkvalitetnije gljive na svijetu  (lat. Tuber magnatum Pico).

AUKCIJA

Na XX. izdanju World Alba White Truffle Auction koja se održala nedaleko od Albe u predivnom srednjovjekovnom dvorcu Castello di Grinzane Cavour, ostvaren je gotovo rekordan iznos od prodaje – čak 420 000 eura!

Sucima zadatak  nije bio nimalo lagan, jer je konkurencija bila iznimno velika i kvalitetna. Aukcija je obuhvaćala četiri lokacije: Grinzane Cavour, Hong Kong, Moskvu i Singapur pa je ujedno i kulminacija aukcije bilo nadmetanje između ova četiri grada. Ideja o povezivanju ovih gradova kroz aukciju ima duboku ideju o zajedništvu i međusobnom pomaganju pa je tako sav prihod ostvaren na aukciji otišao u dobrotvorne svrhe! Na ovogodišnjoj Svjetskoj aukciji bijelog tartufa ostvaren je iznos od impresivnih 420 000 eura,što je jedan od najvećih iznosa ikad ostvarenih na ovoj aukciji. Taj će iznos biti doniran neprofitnoj zakladi New Alba Bra Hospital, ali i drugim neprofitnim institucijama u Moskvi, Singapuru i Hong Kongu.

U posljednje dvije aukcije dodijeljena su i dva gigantska panettone-a s aromom muškata, težine 10 i 20 kilograma, nastali u radnji obitelji Albertengo, koji se pekarstvom bave još od kraja 19 st.

Posebnu su simpatiju na aukciji pobudili i trifolau– tragači za tartufima, koji su na aukciju došli sa svojim vjernim tabui psima, tj. pravim protagonistima lova na tartufe.

Bilo je tu uzbuđenja i napetosti, neočekivanih obrata… Aukcija će ostati zapamćena i po pozamašnoj svoti koju je za bijeli tartuf izdvojio jedan hongkonški poduzetnik. Naime, on je za tartuf od 1.005 grama izdvojio pravu “sitnicu” – 120 000 eura!

Ovu zanimljivu i neobičnu aukciju pratila su veličanstvena vina Barolo i Barbaresco… I kako je istaknuo Matteo Ascheri, predsjednik Konzorcija za zaštitu vina Barolo Barberesco Alba Langhe i Dogliani vina, sama aukcija pokazala je o kakvom se kvalitetnom i moćnom proizvodu radi, ali i koliko su sjajna vina Barolo i Barbaresco. Sve to ukazuje na velik značaj i kvalitetu same regije Piedmont.

fotografije: Viktorija Vučetić