Ne propustite 22. Kestenijadu u Hrvatskoj Kostajnici! Od petka do nedjelje uživajte u kestenima!

Premda se dani kestena obilježavaju u nekoliko gradova, Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici je daleko najpoznatija te je prerasla lokalni okvir i postala prepoznatljiva u cijeloj našoj zemlji!

Kestenijada je brend Hrvatske Kostajnice, gradića koji je i dobio naziv po tom jesenskom plodu, a započela je davnih dana, još dok je baka Jela kestenjarka uz svoju staru dagaru, ispred cintora Sv.Nikole dočekivala mnoge generacije đaka s fišecima punim mirisnih kestena. Bake Jele možda više nema s nama, ali njezina priča živi kroz svjedoke kojim možete postati i vi, dođite i neka vas obuzme miris pečenog kestena! Ove se godine Kestenijada održava od petka, 11. listopada do nedjelje 13. listopada pa Vam predlažemo da iskoristite te dane za posjet Hrvatskoj Kostajnici!

Kostajničko područje naseljeno je od davnina i bogato je antičkom baštinom, ali sam toponim Kostajnica prvi je put zabilježen u jednom kupoprodajnom ugovoru iz 1240. godine, a zanimljivo je kako je nastao upravo od ovog jesenskog ploda – kestena. Kesten – kostanj – Kostajnica. Od davnina je područje Hrvatske Kostajnice bogato kestenovim šumama i tko zna koliko je duga tradicija pečenja kestena na ovom području. Situacija s Kestenijadom je malo drukčija, prva je održana službeno 1997. godine i traje neprestano do današnjeg dana, uvijek početkom listopada kada su šume najbogatije plodovima.

Iako je sve u znaku kestena, na Kestenijadi ćete pronaći puno više od toga. Očekuje vas izložba likovnih radova brojnih autora koja broji preko stotinu primjeraka, a u sklopu istih održava se predstavljanje knjiga i zbirki pjesama kao i nastup pjevačkih zborova.

Kroz centar grada možete birati između mnogobrojnih proizvoda prodavača, što malih što velikih, od OPG-a do poznatih brendova. Stari grad Zrinski okupiraju vitezovi, hrabri ratnici, kovači i ostali pripadnici starijih vremena koji prikazuju kako se živjelo nekada dok smo se branili od turskih prodiranja i napada.

Tko može odoljeti slasticama od kestena…

Večernji program pod glavnim šatorom Kestenijade okupiraju poznati izvođači domaće glazbe. Petak, 11. 10. rezerviran je za Maju Šuput, dok u subotu, 12. 10., nastupaju Gazde. Preko dana pozornica je zaokupirana kulturno umjetničkim društvima iz mnogih krajeva lijepe naše.

U vrijeme trajanja Kestenijade, vozi i posebana željeznička linija Kestencug. Sve informacije o ovoj liniji možete saznati na HŽPP.

Posjetite Hrvatsku Kostajnicu i uživajte u Kestenijadi!!

Foto: GricGric