Ne propustite Mesopust u Omišlju i Njivicama!

Mesopust je posebno doba u Omišlju i Njivicama, u zabavu i događanja uključuju se svi mještani te se upravo u ovo vrijeme posebno ističu aktivnosti karnevalskih udruga Omišjanski Babani i Babani Omišalj.

Tokom maškaranog razdoblja, u Omišlju i Njivicama održat će se tri originalne manifestacije, kojima razvijamo autentičan način proslave ovoga karnevalskog razdoblja te tradicionalno otvorenje Mesopusta. Otvorenje mesopusnih događanja i predaja ključeva grada održati će se 12. siječnja s početkom u 11.30 sati ispred zgrade Općine Omišalj.

Ovogodišnji pust obavijen je velom tajne, dođite i uvjerite se sami tko je ove godine zaslužio počasnu titulu!

Već tradicionalna manifestacija, Utrka kareta „Grand Prix Njivice 2020.“ održat će se u Njivicama (ulica Primorska cesta bb), 25. siječnja s početkom u 11:00, a veliko finale utrke je točno u podne. Svoje vozačke sposobnosti možete pokazati u dvije kategorije, juniori i seniori.

Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti putem mail adrese [email protected] ili putem telefona 051/846 – 243.

Posebno mjesto u mesopusnom programu ima prepoznatljiva manifestacija, koja je Omišalj na jedinstven način stavila na gastronomsku kartu Krka i Primorsko-goranske županije.

U subotu, 01.veljače 2020.godine, od 13:30 sati na omišljanskoj placi testirat ćemo naše i vaše okusne pupoljke na još jednom Bljak festu! I ove godine svi posjetitelji moći će kušati specifične specijalitete pučke gastronomske baštine poput bijelih bubrega, tripica, svinjskih i kokošjih nožica, pilećih vratova, jetrica s roštilja, kiselice, maneštre od lignji i fažola te delicije kao što su šporki prasac, broskva u bijeloj čokoladi… Program će voditi Dražen Turina Šajeta, degustacija sve hrane besplatna, a zabava je zagarantirana uz grupu Koktelsi.

Drugu godinu zaredom održati će se donatorska manifestacija posvećena tradicionalnom jelu Omišlja – makarunima, ali od ove godine i sa naglaskom na slatko. „Makar i frite“ manifestacija je koja spaja makarunijadu i fritulija u jednu cjelinu. „Makar i frite“ održati će se 15. veljače 2020., na omišljanskoj placi od 13:00 sati a svi posjetitelji za simboličnih deset kuna moći kušati makarune spremljene u slanim i slatkim kombinacijama uz nezaobilazni desert – frite.

Koliko truda ulažu karnevalske udruge tokom zimskih mjeseci prvi vidje sumještani u Omišlju, na sam Riječki karneval 23. veljače, u Omišlju na kružnom toku u 9.00 sati ispratite karnevalske udruge i njihova alegorijska kola na Karneval, a u svojim ovogodišnjim maska prošetati će i dva dana kasnije na Mesopusnom utoreku, u promenadi Omišljem, nakon čega slijedi čitanje presude i paljenje pusta u 17:30 sati.