Održan Bljak fest – “bljak” poslastice oduševile posjetitelje!

Nikad brojniji sudionicima i gostujućim ekipama, u Omišlju na trgu Prikešte,  u subotu, 8. veljače, održan je deseti po redu Festival specifičnih specijaliteta pučke gastronomske baštine „Bljak fest“.

Naravno i ove su godine na Bljak festu sudjelovale već dobro znane i uhodane ekipe –  karnevalske udruge Babani i Omišaljski babani, restorana Rivica, udruge Obitelj za mlade, Upravnog odjela Općine Omišalj, ribolovnog društva Zubatac, Hotela Njivice, udruge za narodne običaje Drivenik i  udruge „Puntarskih užance“. No kako su i sami organizatori istaknuli, ove godine im je velika čast što su na Bljak festu sudjelovale i četiri nove ekipe po prvi put – Udruga veterana Domovinskog rata otoka Krka, podružnica Omišalj, Dobrovoljno vatrogasno društvo Njivice, Kamp Omišalj i udruga Knezovi Krčki Frankopani.

Svi oni uvelike su pridonijeli da ovogodišnje jubilarno izdanje Bljak festa oduševi brojne posjetitelje.

Naravno, gastro specijaliteta nije nedostajalo. Mogli ste kušati, tripice, muda od bika i jetrice na žaru, slinjavog puža, fileke od crne krave sa škampima, manešticu od ječma, kiselicu, lešo ovcu s povrćem…  Prave gurmane oduševio je gulaš od iznutrica s palentom, ali i mnogi drugi specijaliteti na bazi srca, jezika, mozga, nogica..

Slinavi puži
Crne frite

Pogledajte kako je bilo i u video prilogu!

Za one koji vole slatko mogli su se kušati broskve s bijelom čokoladom, rafaello kocke od pajceka, poderane gaće i crne frite! Treba reći kako su sva jela na Bljak festu bila besplatna. Program je i ove godine vodio Dražen Turina Šajeta, a za glazbu je bila zadužena grupa Insula. Bljak fest privukao je mnoge posjetitelje, a predivan sunčan dan samo je pridonio lijepoj zabavi i uživanju u gastro ponudi.

Kiselica
Masni kruščišći

No kako je ovo i vrijeme karnevala, nisu izostale i karnevalske udruge. Tako su u Omišalj stigli već dobro znani prijatelji iz Drivenika kojima su se pridružile gostujuće udruge Kataroška i Optimisti, Vrbničke užance, feštari iz Novog Vinodolskog i Jadranova.

I ovogodišnje izdanje Bljak festa – Festivala specifičnih specijaliteta pučke gastronomske baštine, pokazalo je zašto se ovaj festival upisao na gastronomsku kartu Hrvatske kao jedan od festivala koji se svakako treba vidjeti! Pogotovo ako volite “bljak” specijalitete!

Mi Vam samo možemo reći – ako ste propustili ovogodišnji Bljak fest, svakako dođite u Omišalj sljedeće godine! Vidimo se!

tekst/foto GricGric