Restaurant Croatica

Objavljeno je ovogodišnje 23. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica “100 vodećih hrvatskih restorana” u kojem su restorani predstavljeni tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta. Knjiga je rezultat istraživanja kojim je u 2017. godini obuhvaćeno 2500 samostalnih i hotelskih restorana u Hrvatskoj

100 vodećih hrvatskih restorana dobilo je plakete i naljepnice Restaurant Croatica koje u sebi imaju i QR kod koji vodi izravno na on-line izdanje knjige.

Izborima je u tri kruga glasovali su posjetitelji preko portala www.gastronaut.hr a članovi Časnog odbora utvrdili su konačnu listu nakon pregleda glasačkih lista i detaljne dokumentacije o usluzi i ponudi restorana. U 23 godine projekta među Restaurant Croatica je uvršteno 465 restorana, a titulu su svih 23 godine zadržali: Bevanda iz Opatije, Milan iz Pule, Nada iz Vrbnika, Rivica iz Njivica, Stari Puntijar iz Zagreba, Villa Neretva iz Metkovića i Zlatna ribica iz Brodarice.

Knjiga na 240 stranica je bogato ilustrirana i donosi informacije o usluzi i ponudi 100 vodećih restorana uz recepte specijaliteta restorana koje su odlučili podijeliti s čitateljima. Među receptima su i Vodnjanski Pampagnac, Brački Vitalac, Fuži s morskim ježevima, Tjestenina s pestom od maslačka i lješnjaka, deset sati pareni junjeći mišić s pjenicom od krumpira, Čvarkuše, Bregovska pita. Dizajn koji potpisuje Vlatko Ignatoski je ove godine oplemenjen i zanimljivim hrbtom na kome se ovisno o strani listanja izmjenjuju web adresa i naziv projekta. Voditeljica projekta i urednica izdanja je prof. Karin Mimica.

Cijena knjige je 90 kn i uskoro će biti distribuirana u knjižare, te na veća prodajna mjesta Tiska, a može je se naručiti i preko web portala www.gastronaut.hr

Dodjela plaketa je održana je na brod-hotelu Marinau Rijeci. Tom prilikom kušalo se brojna jela nagrađenih restorana i vina: Zigante, Degrassi, Deklić, Legovina, Marijan Arman, OPG Damjanić Ivan, Pavlomir , Perak, Sirotić, Sladić, Šafran, Valenta i Visintin.