U malostonskoj kamenici pronađen Noro virus! Otkazani Dani malostonske kamenice

Imajući u vidu eventualne zdravstvene tegobe koje bi mogle nastati konzumacijom termički neobrađenih školjaka, manifestacija je odgođena

U sklopu obilježavanja feste Sv.Josipa i Dana malostonske kamenice u organizaciji TZO Ston,Općine Ston i Udruge Stonski školjkari planirani dio pučke feste 16.3.2019. na rivi u Malom Stonu radi preventive ove godine je otkazan.

Naime, na dijelu akvatorija malostonskog zaljeva, cca 30%, redovnim uzimanjem uzoraka kvalitete morske vode i školjkaša, utvrđeno je prisustvo Noro virusa. Imajući u vidu eventualne zdravstvene tegobe koje bi mogle nastati konzumacijom termički neobrađenih školjaka, donesena je zajednička odluka organizatora da se prethodno navedeni dio manifestacije otkazuje, navodi se u priopćenju objavljenom na stranicama TZO Ston.

Veterinarska inspekcija potvrdila je prisutnost Noro virusa u tri od pet kontrolnih točaka, piše Slobodna Dalmacija. “Imajući na umu eventualne zdravstvene tegobe koje bi mogle nastati konzumacijom termički neobrađenih školjaka, donesena je zajednička odluka organizatora da se dio manifestacije otkazuje”, poručili su  organizatori Dana malostonske kamenice, prenosi Slobodna Dalmacija.

Veterinarska inspekcija otkrila je da se Noro virus u kamenicama zadržava u zonama od Hodilja do Bistrine, Maloga Stona, Soca, Banje i Kuta. Što je dovelo do zaraze kamenica, pokušao je za Slobodnu Dalmaciju pojasniti stručnjak Vlado Onforio, znanstveni savjetnik u Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Onofori kaže kako je hrvatsko more čisto i spada u prvu kategoriju, no da ćemo očito morati raditi pročistače za školjke. “Morate znati da jedna bakterija u moru znači da je koncentracija u školjci 20 puta veća. To su bakterijske bombe, vrlo ozbiljna stvar. Ne treba se igrati s time i ne treba jesti kamenicu dok je tako”, ističe Onforio za Slobodnu Dalmaciju.